8194460 Ασθένειες Λωτού - Fytoriagogis.gr

Ασθένειες Λωτού

1) Μύγα Μεσογείου (Ceratitis Capitata-Wield)


Αποτελεί έντομο (μύγα) που διαχειμάζει κυρίως ως προνύμφη μέσα στους προσβεβλημένους καρπούς που παραμένουν στα δέντρα ή έχουν πέσει στο έδαφος και ορισμένες φορές ως νύμφη στο έδαφος. Προσβάλλει με εναποθέσεις αυγών τους πράσινους καρπούς, πριν από την ωρίμανση τους. Προκαλεί πληγές με τον ωοθέτη του και το θηλυκό εναποθέτει τα ωά του στους καρπούς εντός των πληγών. Σε κάθε πληγή εισάγει ένα ή περισσότερα αυγά. Οι προνύμφες (σκουλήκια) τρέφονται από τη σάρκα του καρπού και μεταμορφώνονται σε νύμφες. Οι νεαρές μύγες εξέρχονται από το κουκούλι μετά από περίοδο λίγων ημερών ως και μερικών μηνών, ανάλογα με τις συνθήκες του περιβάλλοντος, για να επαναλάβουν το έργο τους. Οι ζημίες που προκαλεί, σχετίζονται με παραμορφώσεις και πτώσεις των καρπών. Η προσβολή δεν έχει περιόδους αναστολής της δράσης της και αναπτύσσεται σχεδόν όλους τους μήνες του χρόνου, αποδίδοντας κατά συνέπεια πολυάριθμες γενεές ανά έτος. Κυρίως εμφανίζεται την περίοδο του Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου, όταν δηλαδή ωριμάζουν οι καρποί, σε περιοχές που ευνοούν την ανάπτυξη του εντόμου (Μεσογειακές), με τις όψιμες ποικιλίες να θεωρούνται περισσότερο ευπαθής. Ζει συνήθως και ενεργοποιείται σε θερμοκρασίες από 18-35°C. Αντιμετωπίζεται με εντομοκτόνα φυτοφάρμακα, λίγο πριν την εμφάνιση των εντόμων (Αύγουστος-Σεπτέμβριος).

Κατάλληλα φυτοφάρμακα: NATURALIS OD.

2) Κηροπλάστης (Ceroplastes Rusci)


Αποτελεί έντομο που διαχειμάζει ως ανήλικο άτομο στους κλαδίσκους και προσβάλλει τα φύλλα, τους καρπούς, τους κλαδίσκους καθώς και τον κορμό των δένδρων. Προκαλεί με τα στοματικά του μόρια τρύπες στους επιδερμικούς φυτικούς ιστούς και απομυζεί τους φυτικούς χυμούς, προκαλώντας καθυστέρηση στην ανάπτυξη και εξασθένιση του φυτού. Τα χαρακτηριστικά ακίνητα άτομα που παρατηρούμε πάνω σε φύλλα και κλαδιά είναι τα ενήλικα. Επιδρούν όμως και με έμμεσο τρόπο στην ανάπτυξη του δένδρου καθώς τα μελιτώδη εκκρίματα τους ευνοούν την εμφάνιση του μύκητα της καπνιάς, που υποβαθμίζει τον καρπό. Η προσβολή εμφανίζεται με δύο γενεές το έτος. Η πρώτη γενεά εμφανίζεται τον Ιούνιο και η δεύτερη τέλος καλοκαιριού. Η προσβολή δεν είναι ίδια κάθε χρονιά. Μερικές χρονιές μπορεί να παρατηρηθούν πολύ έντονες προσβολές. Η γονιμότητα είναι αρκετά υψηλή και κάθε θηλυκό γεννά 1000-1500 ωά, τα οποία εκκολάπτονται μετά από 15-20 ημέρες. Υπάρχουν όμως αρκετοί φυσικοί εχθροί του εντόμου που συνήθως καταφέρνουν και ελέγχουν τους πληθυσμούς του. Αντιμετωπίζεται με εντομοκτόνα φυτοφάρμακα το καλοκαίρι, όταν οι προνύμφες βρίσκονται στο πρώτο στάδιο και μόνο όταν το έντομο εντοπίζεται. Η αντιμετώπιση δεν είναι εύκολη και γίνεται μόνο όταν οι πληθυσμοί του εντόμου δεν μπορούν να διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα από τους φυσικούς εχθρούς. Σε ορισμένες περιπτώσεις προτείνεται καταστροφή των φύλλων κατά το φθινόπωρο για να μην μετακινηθούν οι προνύμφες δεύτερης γενιάς προς τους βλαστούς και διαχειμάσουν.

Κατάλληλα φυτοφάρμακα: OVIPRON TOP EC.

3) Ωίδιο (Oidium Spp)


Προέρχεται από μύκητα που διαχειμάζει στους οφθαλμούς, στο φύλλωμα και στους βλαστούς ή στα πεσμένα στο έδαφος φύλλα. Η ασθένεια είναι γνωστή και με την ονομασία «Μπάστρα» και προσβάλλει τα φύλλα, τους νεαρούς βλαστούς, τα άνθη, τους οφθαλμούς και τους καρπούς. Προκαλεί κηλίδες σε διάφορους βαθμούς χλωρώσεως, από λευκό έως κίτρινο χρώμα και τα προσβαλλόμενα όργανα εμφανίζουν, επιφανειακά, ένα τεφρόλευκο αλευρώδες επίχρισμα. Τα νεαρά αναπτυσσόμενα φύλλα παρουσιάζουν παραμόρφωση και οι τρυφεροί βλαστοί εμφανίζουν καχεκτική ανάπτυξη, κάμψη της κορυφής και ξηράνσεις. Οι οφθαλμοί που προσβάλλονται προ της εκπτύξεώς τους, είτε δεν εκπτύσσονται είτε εκπτύσσονται βραδέως και παρουσιάζουν, καχεκτική βλάστηση ή μεταχρωματισμένες ταξιανθίες που τελικά ξηραίνονται και πέφτουν. Στους καρπούς σχηματίζονται υπόλευκες κυκλικές κηλίδες οι οποίες είναι δυνατόν να καλύψουν ένα μεγάλο μέρος ή ολόκληρη την επιφάνειά τους. Η προσβολή εμφανίζεται την άνοιξη (Μάιο-Ιούλιο), όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές με βροχοπτώσεις, υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία, κακό αερισμό των δέντρων και θερμοκρασίες μεταξύ 15-28°C. Αντιμετωπίζεται με μυκητοκτόνα φυτοφάρμακα από την έναρξη της βλάστησης και έπειτα, με επαναλαμβανόμενους προληπτικούς ψεκασμούς, με διαφορά 15-20 ημερών.

Κατάλληλα φυτοφάρμακα: FRAME 80WG / KUMULUS S 80WG.

Όλες οι παραπάνω ασθένειες και οι δραστικές ουσίες για την αντιμετώπισή τους είναι ενδεικτικές και αποτελούν προτάσεις και συμβουλές του συνεργαζόμενου με το φυτώριό μας γεωπόνου Αποστόλου Θεόδωρου.