8194460 Ασθένεια Ροδιάς - Fytoriagogis.gr

Ασθένεια Ροδιάς

1) Κορύνεο (Stigmina Carpophila)


Προέρχεται από μύκητα που διαχειμάζει στα έλκη των βλαστών, στους προσβεβλημένους οφθαλμούς και στις ουλές των φύλλων. Προσβάλει τα φύλλα, τους βλαστούς, τους οφθαλμούς, τα άνθη και τους καρπούς. Προκαλεί μικρές νεκρωτικές κηλιδώσεις στα φύλλα, χρώματος ερυθρό-καστανό οι οποίες στη συνέχεια αποξηραίνονται. Το σύμπτωμα αυτό είναι γνωστό και με την ονομασία «τρύπες από σκάγια», λόγω της ομοιότητας αυτής. Πολλές φορές σχηματίζονται πολυάριθμες κηλίδες που ενώνονται μεταξύ τους, με αποτέλεσμα τη νέκρωση μεγάλων περιοχών του ελάσματος που κάνουν το φύλλο να μοιάζει σχισμένο. Φύλλα έντονα προσβεβλημένα πέφτουν πρόωρα. Στους βλαστούς σχηματίζονται μικρά έλκη και ξηραίνονται, ενώ οι προσβεβλημένοι οφθαλμοί νεκρώνονται. Στους καρπούς σχηματίζονται κηλίδες παρόμοιες με εκείνες των φύλλων. Οι κηλίδες συχνά είναι βυθισμένες και αρκετές φορές επί των κηλίδων παρουσιάζεται έκκριση κόμεος. Η προσβολή εμφανίζεται καθ’ όλη τη βλαστική περίοδο, δηλαδή από την άνθηση των δέντρων μέχρι το φθινόπωρο και ευνοείται από το βροχερό καιρό και την υγρασία σε συνδυασμό με την ιδανική θερμοκρασία των 9-27οC. Ο χρόνος επώασης της ασθένειας υπολογίζεται σε 3-15 ημέρες ανάλογα με τη θερμοκρασία και τα προσβαλλόμενα φυτικά μέρη. Οι κηλίδες στα φύλλα εμφανίζονται σε διάστημα 5 ημερών από την μόλυνση. Αντιμετωπίζεται με μυκητοκτόνα φυτοφάρμακα: α) το φθινόπωρο, κατά την πτώση των φύλλων, β) το χειμώνα, όταν τα δέντρα βρίσκονται σε λήθαργο, λίγο πριν τη διόγκωση των οφθαλμών και γ) την άνοιξη, με την έναρξη της βλάστησης, αν συνεχίζει το πρόβλημα.

Κατάλληλα φυτοφάρμακα: KOCIDE 2000 35 WG.

2) Κλαδοσπορίωση (Venturia Carpophila)


Προέρχεται από μύκητα που διαχειμάζει υπό μορφή μυκηλίου στις κηλίδες των βλαστών και απαντάται σε πολλά είδη πυρηνόκαρπων. Προσβάλει τους καρπούς, τα φύλλα και τους βλαστούς. Προκαλεί στους καρπούς μικρές, επιφανειακές, κυκλικές, κηλίδες χρώματος λαδί, οι οποίες μετέπειτα γίνονται μαύρες, ακανόνιστες και αποκτούν βελούδινη υφή λόγω της αναπτύξεως των καρποφοριών του μύκητα. Στα φύλλα οι κηλίδες σχηματίζονται στο κάτω μέρος και είναι λίγο μεγαλύτερες από ότι στους καρπούς. Στο άνω μέρος του φύλλου, η προσβολή έχει τη μορφή χλωρωτικών κηλίδων που αργότερα γίνονται καστανές. Σε έντονες προσβολές παρατηρείται πρόωρη φυλλόπτωση. Στους νεαρούς τρυφερούς βλαστούς σχηματίζονται υδατώδεις κηλίδες κυκλικού ή ελλειψοειδούς σχήματος που αποκτούν καστανό χρώμα. Οι κηλίδες αυτές είναι ελαφρά υπερυψωμένες και αργότερα ξηραίνονται και αυλακώνονται ελαφρά. Η προσβολή εμφανίζεται την άνοιξη με τα κονίδια που μεταφέρονται με τη βροχή και τον αέρα προκαλώντας τις πρωτογενείς μολύνσεις. Αντιμετωπίζεται με μυκητοκτόνα φυτοφάρμακα, μόνο αν υπάρξει πρόβλημα.

Κατάλληλα φυτοφάρμακα: MEVALONE CS.

Όλες οι παραπάνω ασθένειες και οι δραστικές ουσίες για την αντιμετώπισή τους είναι ενδεικτικές και αποτελούν προτάσεις και συμβουλές του συνεργαζόμενου με το φυτώριό μας γεωπόνου Αποστόλου Θεόδωρου.