ΝΕΟ ΕΙΔΟΣ - ΔΕΝΔΡΥΛΛΙΑ ΑΚΤΙΝΙΔΙΑΣ

 

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι στο φυτώριό μας διαθέτουμε δενδρύλλια Ακτινιδιάς σε σακούλα 3Lt. Για περισσότερες πληροφορίες και παραγγελίες δενδρυλλίων επικοινωνήστε μαζί μας.

Λίγα λόγια για την Ακτινιδιά...

Η ακτινιδιά ή διεθνώς Kiwi (κίουι) είναι αναρριχώμενο φυτό με καταγωγή από την Κίνα όπου συναντάται ως αυτοφυές. Από εκεί ταξίδεψε στη Βρετανία και εν συνεχεία στη Νέα Ζηλανδία. Εκτός όμως από την Κίνα και τη Νέα Ζηλανδία η καλλιέργεια της ακτινιδιάς απαντάται σε μεγάλες εκτάσεις στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ελλάδα.

Πρόκειται για φυλλοβόλο, πολυετή, δίοικο φυτό (έχει διαφορετικά άτομα για κάθε φύλο, αρσενικά & θηλυκά). Στη χώρα μας καλλιεργείται κυρίως στην Άρτα, τη Καβάλα, τη Λάρισα, την Πιερία, την Ημαθία και την Πέλλα, με σημαντικότερη ζώνη παραγωγής την Κεντρική Μακεδονία.

Ως φυτό παρουσιάζει γρήγορη ανάπτυξη με την ετήσια βλάστηση να φτάνει τα 3-4m. Ευδοκιμεί σε γόνιμα και υγρά εδάφη με καλή αποστράγγιση, πλούσια σε οργανική ουσία και οι ιδανικές τιμές του pH κυμαίνονται από 5,5 έως 7. Επίσης, περιοχές με ήπιο χειμώνα και θερμό και υγρό καλοκαίρι είναι κατάλληλες για την καλλιέργεια της ακτινιδιάς. Ένα ενήλικο δέντρο κατά τη περίοδο του λήθαργου ανέχεται θερμοκρασίες έως -9oC και κατά το φούσκωμα των οφθαλμών και αργότερα η αντοχή σε χαμηλές θερμοκρασίες μειώνεται. Οι ανάγκες της ακτινιδιάς σε ψύχος κυμαίνονται μεταξύ 500-700 ωρών. Αξίζει όμως να αναφερθεί ότι δεν ανέχεται ισχυρούς ανέμους στις αρχές της βλαστικής περιόδου, γιατί προκαλούν σπασίματα στους νεαρούς βλαστούς και φυλλόπτωση.

Η ακτινιδιά ανθίζει με όμορφα μεγάλα λευκά άνθη τα οποία δεν διατρέχουν κίνδυνο να ζημιωθούν από παγετό, διότι εμφανίζονται στα μέσα Μαΐου. Στα θηλυκά δένδρα τα άνθη φέρονται συνήθως σε ταξιανθία 3 ανθέων τα οποία μετατρέπονται σε καρπούς ενώ στα αρσενικά σε 3-5. Η μεταφορά της γύρης γίνεται κυρίως με την βοήθεια των μελισσών και διάφορων εντόμων και τα θηλυκά άνθη μπορούν να επικονιαστούν και να καρποδέσουν για περίπου μια εβδομάδα μετά το άνοιγμά τους.

Τα φύλλα είναι μεγάλα, στρόγγυλα, έχουν χρώμα πράσινο και στο κάτω μέρος τους είναι ελαφρώς χνουδωτά. Ο καρπός είναι ράγα με το εξωτερικό του μέρος να έχει χρώμα καφέ και το εσωτερικό πράσινο. Ωριμάζει κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο και περιέχει πολλά μικρά, μαύρα σπέρματα ακτινωτά τοποθετημένα. Έχει γεύση υπόξινη ενώ είναι χυμώδης και αρωματικός όταν είναι καλά ώριμος. Είναι πλούσιος σε κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία και περιέχει περισσότερη βιταμίνη C από οποιοδήποτε άλλο φρούτο.