Αμυγδαλιά (Prunus Amygdalus)

Αμύγδαλα

Αμυγδαλιά (Prunus Amygdalus)

Η αμυγδαλιά είναι φυλλοβόλο δέντρο και ανήκει στην κατηγορία των ακρόδρυων. Φύεται σε όλες σχεδόν τις ζεστές και ξηρού κλίματος περιοχές της μέσης ανατολής (Ιράν), ενώ εξαπλώθηκε στις μεσογειακές χώρες, στη βόρεια Αφρική και στη νότια Ευρώπη από τους Αιγύπτιους, τους Έλληνες και τους Ρωμαίους. Σήμερα, η χώρα με την μεγαλύτερη παραγωγή παγκοσμίως είναι οι ΗΠΑ. Στη χώρα μας, καλλιεργείται κυρίως στη Θεσσαλία, την Μακεδονία και τη Στερεά Ελλάδα με συνεχώς αυξανόμενη τάση νέων φυτέυσεων τα τελευταία έτη. Είναι ένα δέντρο που φθάνει σε ύψος έως τα 8 m . Ανθίζει νωρίς την άνοιξη, πριν από τα υπόλοιπα δέντρα, με εντυπωσιακά λευκορόδινα και ευωδιαστά άνθη που εμφανίζονται ακόμη και μέσα στο χειμώνα, προτού εμφανιστούν τα φύλλα του δέντρου. Ένα μήνα μετά την άνθηση αρχίζουν να σχηματίζονται οι καρποί. Ο καρπός είναι δρύπη και αποτελείται από το εξωκάρπιο, το μεσοκάρπιο και το ενδοκάρπιο που περικλείει το σπέρμα. Η παραγωγική ζωή των δέντρων φτάνει έως και 50 χρόνια και τα δέντρα εισέρχονται στην παραγωγή από 3ο–4ο έτος, ενώ φτάνουν σε πλήρη καρποφορία στο 8ο–9ο έτος, αποδίδοντας κατά μέσο όρο 5-15 kg/δέντρο. Ως δέντρο αξιοποιεί τα άγονα, πετρώδη, ξηρά και ασβεστούχα εδάφη. Απαιτεί ζεστά καλοκαίρια με χαμηλή υγρασία, αντέχει στους χειμωνιάτικους παγετούς, αλλά οι ανοιξιάτικοι παγετοί κατά την ανθοφορία προκαλούν ιδιαίτερα προβλήματα στην παραγωγή. Για μεγαλύτερη ανθοφορία και αύξηση παραγωγής, απαιτούνται μέσης σύστασης, γόνιμα εδάφη με καλή αποστράγγιση. Παρουσιάζει ικανότητα να υπομένει σε μη ευνοϊκές εδαφικές συνθήκες χάρη στο πλούσιο και βαθύ ριζικό σύστημα, αξιοποιώντας και τα τελευταία ίχνη νερού και θρεπτικών στοιχείων. Τα αμύγδαλα χρησιμοποιούνται στην ζαχαροπλαστική ή ως ξηροί καρποί και είναι ιδιαίτερα θρεπτικά.

ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΩΡΙΜΑΝΣΕΩΣ

ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
ΤΟΥΟΝΟ (TUONO) 1/9
ΦΕΡΑΝΙΑ (FERRAGNES) 10/9
ΦΕΡΕΝΤΟΥΕΛ (FERRADUEL) 10/9
ΤΕΞΑΣ (TEXAS) 15/9
ΡΕΤΣΟΥ (RETSOU) 20/9

+ Για περισσότερες ποικιλίες, επικοινωνήστε με το φυτώριό μας!

Αμύγδαλα
Ιταλική ποικιλία με καρπό μεγάλου μεγέθους, σχήματος ωοειδές και σκληρό ενδοκάρπιο. Η ψίχα έχει σχήμα ωοειδές, είναι ποιοτική, με καλή γεύση και πλούσια σε λιπαρά οξέα και ελαϊκό οξύ, καλύπτοντας το 40% του καρπού. Χαρακτηριστικό της αποτελεί το γεγονός ότι ορισμένες χρονιές παρουσιάζει διπλόσπερμα αμύγδαλα. Ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες ποικιλίες γιατί παράγει καλύτερα σε περιοχές όπου οι καιρικές συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές κατά την ανθοφορία. Είναι πολύ ευπαθής στο μύκητα πολύστιγμα και στην μονίλια. Το δέντρο της ποικιλίας αυτής είναι ζωηρής ανάπτυξης, όψιμης άνθησης (Μάρτιο) και παρουσιάζει υψηλή και σταθερή παραγωγικότητα. Η ποικιλία Τουόνο (Tuono) είναι αυτογόνιμη και ωριμάζει το 1ο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.



Αμύγδαλα
Γαλλική ποικιλία με καρπό μετρίου-μεγάλου μεγέθους, σχήματος επίμηκες και ημίσκληρο ενδοκάρπιο. Η ψίχα έχει σχήμα επίμηκες, είναι ελαφρώς γλυκιά, ποιοτική, επιφανειακά τραχεία, καλύπτοντας το 35-40% του καρπού. Χαρακτηρίζεται από παραγωγή μονόσπερμων αμυγδάλων και αποτελεί την ευρέως καλλιεργούμενη ποικιλία τόσο στην Ελλάδα όσο και στις μεσογειακές χώρες. Ανθίζει αργά και είναι κατάλληλη για καλλιέργεια στη βόρεια Ελλάδα, ενώ εισέρχεται νωρίς στην καρποφορία και απαιτεί επικονιαστές. Είναι ανθεκτική στο πολύστιγμα και στην μονίλια, αλλά ευαίσθητη στο κορύνεο. Το δέντρο της ποικιλίας αυτής είναι ζωηρής ανάπτυξης, όψιμης άνθησης (Μάρτιο) και υψηλής παραγωγικότητας. Καλός επικονιαστής της είναι η ποικιλία Φερέντουελ (Ferraduel). Η ποικιλία Φερανιά (Ferragnes) ωριμάζει το 2ο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη.



Αμύγδαλα
Γαλλική ποικιλία με καρπό μετρίου-μεγάλου μεγέθους, σχήματος επίμηκες και σκληρό ενδοκάρπιο. Η ψίχα έχει σχήμα επίμηκες, είναι γευστική, μεγάλη σε μέγεθος και ποιοτική, καλύπτοντας το 25-30% του καρπού. Χαρακτηρίζεται από παραγωγή μονόσπερμων αμυγδάλων και εισέρχεται νωρίς στην καρποφορία. Απαιτεί καλό κλάδεμα για μείωση της τάσης που έχει να παρενιαυτοφορεί και είναι πολύ ανθεκτική στην ξηρασία και στις χαμηλές θερμοκρασίες κατά την ανθοφορία. Είναι ευαίσθητη στο ευρύτομο, αλλά ανθεκτική στην μονίλια. Το δέντρο της ποικιλίας αυτής είναι μέτριας ανάπτυξης, όψιμης άνθησης (Μάρτιο) και παρουσιάζει καλή παραγωγικότητα. Καλός επικονιαστής της είναι η ποικιλία Φερανιά (Ferragnes). Η ποικιλία Φερέντουελ (Ferraduel) ωριμάζει το 2ο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη.



Αμύγδαλα
Αμερικάνικη ποικιλία με καρπό μετρίου μεγέθους, σχήματος σφαιρικό έως ωοειδές και ημίσκληρο ενδοκάρπιο. Η ψίχα έχει σχήμα στρογγυλό-ωοειδές, είναι ποιοτική, αρωματική και κατάλληλη για μεταποίηση, καλύπτοντας το 46% του καρπού. Αν πριν από την άνθιση, προηγηθεί ζεστός χειμώνας, παρουσιάζει υψηλό ποσοστό διπλών σπερμάτων (έως και 20%), ενώ πλεονεκτεί στο ότι εισέρχεται νωρίς στην καρποφορία. Είναι ανθεκτική στην μονίλια, αλλά παρουσιάζει καρπόπτωση αργά την άνοιξη. Το δέντρο της ποικιλίας αυτής είναι ζωηρής ανάπτυξης, όψιμης άνθησης (Μάρτιο) και καλής παραγωγικότητας. Αποτελεί κατάλληλη ποικιλία για καλλιέργεια στη βόρεια Ελλάδα και σε ορεινές περιοχές με χαμηλές ανοιξιάτικες θερμοκρασίες, ενώ προτιμά τα γόνιμα και ποτιστικά εδάφη. Καλός επικονιαστής της είναι η ποικιλία Ρέτσου (Retsou). Η ποικιλία Τέξας (Texas) ωριμάζει το 2ο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη.



Αμύγδαλα
Ελληνική ποικιλία με καρπό μετρίου μεγέθους, σχήματος επίμηκες και μαλακό (αφράτο-τσιπάτο) ενδοκάρπιο. Η ψίχα έχει σχήμα επίμηκες, είναι γευστική και ποιοτική, καλύπτοντας το 55-65% του καρπού. Προήλθε από τυχαίο σπορόφυτο και συνήθως οι καρποί της πωλούνται με το ενδοκάρπιο (κέλυψος) και όχι αποφλοιωμένοι. Χαρακτηρίζεται από παραγωγή διπλόσπερμων αμυγδάλων σε μικρό ποσοστό. Εισέρχεται νωρίς στην καρποφορία και αντέχει στην ξηρασία. Είναι πολύ ευαίσθητη σε ασθένειες πέραν από την μονίλια και το ευρύτομο. Το δέντρο της ποικιλίας αυτής είναι ζωηρής ανάπτυξης, όψιμης άνθησης (Μάρτιο) και παρουσιάζει καλή και σταθερή παραγωγικότητα. Καλοί επικονιαστές της είναι οι ποικιλίες Φερανιά (Ferragnes) και Τέξας (Texas). Η ποικιλία Ρέτσου (Retsou) και ωριμάζει το 3ο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη.




* Ο παρών ιστότοπος δημιουργήθηκε προκειμένου να προσφέρει πληροφορίες και υπηρεσίες στους επισκέπτες. Ορισμένες από τις φωτογραφίες & πληροφορίες που υπάρχουν σε αυτόν, δεν ανήκουν στο αρχείο μας. Πηγή τους αποτελεί η ελεύθερη αναζήτηση στο διαδίκτυο και κανένα δικαίωμα δεν αξιώνουμε για αυτές. Το περιεχόμενο του ιστότοπου διατίθεται στους επισκέπτες/χρήστες αποκλειστικά για προσωπική χρήση.