8194460 Συμφωνία & Ασυμφωνία Εμβολίου-Υποκειμένου - Fytoriagogis.gr
Συμφωνία

ΣΥΜΦΩΝΙΑ & ΑΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΜΒΟΛΙΟΥ-ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟΥ

Συμφωνία και ασυμφωνία είναι δύο όροι που χρησιμοποιούνται για την επιτυχημένη ή αποτυχημένη ένωση των συμβαλλόμενων μερών του εμβολιασμού, δηλαδή του εμβολίου και του υποκειμένου. Κατά τη συμφωνία, τα συμβαλλόμενα μέρη ενώνονται και αναπτύσσεται το εμβόλιο φυσιολογικά. Αντίθετα, στην ασυμφωνία, το εμβόλιο με το υποκείμενο αδυνατούν να ενωθούν και να λειτουργήσουν ως ενιαίο φυτό. Μάλιστα, συμφωνία ή ασυμφωνία μπορεί να είναι ορατή από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό.

Ειδικότερα, η συνένωση του εμβολίου με το υποκείμενο δεν είναι πάντοτε δυνατή ή επιτυχής σε όλους τους συνδυασμούς. Ο βαθμός επιτυχίας εξαρτάται από το βαθμό συγγένειας μεταξύ εμβολίου και υποκειμένου. Όταν το εμβόλιο και το υποκείμενο ανήκουν στο ίδιο βοτανικό είδος, η μεταξύ τους συμβίωση έχει επιτυχή αποτελέσματα.

Όσο μεγαλύτερη είναι η βοτανική συγγένεια, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες επιτυχίας του εμβολιασμού. Αυτό σημαίνει ότι συνδυασμοί μεταξύ ποικιλιών του ίδιου είδους παρουσιάζουν απόλυτη συμφωνία. Για παράδειγμα, ο εμβολιασμός Ροδακινιάς σε υποκείμενο Ροδακινιάς ή ο εμβολιασμός Δαμασκηνιάς σε υποκείμενο Δαμασκηνιάς. Όμως, αρκετές φορές, κυρίως στα πυρηνόκαρπα, τα συμβαλλόμενα μέρη ανήκουν στο ίδιο γένος (Prunus) και σε διαφορετικό είδος (π.χ. Prunus Persica=Ροδακινιά, Prunus Amygdalus=Αμυγδαλιά, Prunus Armeniaca=Βερικοκιά κ.α.) και ίσως παρουσιάζονται προβλήματα ασυμφωνίας. Για παράδειγμα, η Αμυγδαλιά μπορεί να εμβολιαστεί σε υποκείμενο Ροδακινιάς, δεν μπορεί όμως να εμβολιασθεί σε υποκείμενο Βερικοκιάς. Τέλος, υπάρχει και ο συνδυασμός μεταξύ φυτών που ανήκουν σε διαφορετικό γένος και είδος, όπου παρουσιάζει μεγαλύτερες πιθανότητες ασυμφωνίας. Για παράδειγμα, ο εμβολιασμός της Αχλαδιάς (Pyrus Communis) σε Κυδωνιά (Cydonia Oblonga) παρουσιάζει λιγότερες πιθανότητες επιτυχίας. Βέβαια, ορισμένες ποικιλίες αχλαδιάς μπορούν να εμβολιαστούν σε κυδωνιά, άλλες όμως όχι.

* Ο παρών ιστότοπος δημιουργήθηκε προκειμένου να προσφέρει πληροφορίες και υπηρεσίες στους επισκέπτες. Ορισμένες από τις φωτογραφίες & πληροφορίες που υπάρχουν σε αυτόν, δεν ανήκουν στο αρχείο μας. Πηγή τους αποτελεί η ελεύθερη αναζήτηση στο διαδίκτυο και κανένα δικαίωμα δεν αξιώνουμε για αυτές. Το περιεχόμενο του ιστότοπου διατίθεται στους επισκέπτες/χρήστες αποκλειστικά για προσωπική χρήση.