8194460 Εισοδος Δεντρων στην Παραγωγη - Fytoriagogis.gr
Είσοδος

ΕΙΣΟΔΟΣ ΔΕΝΤΡΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Πριν από την απόφαση για φύτευση καρποφόρων δέντρων, στοχεύουμε και προσδοκούμε θετικά αποτελέσματα τόσο από την παραγωγή, όσο και από το οικονομικό όφελος που θα αποκομίσουμε από την πώληση και διάθεση της παραγωγής μας στην αγορά.

Η είσοδος όμως των δέντρων στην παραγωγή, δεν γίνεται αμέσως μετά τη φύτευση, αλλά απαιτεί την πάροδο ορισμένου χρόνου. Τα καρποφόρα δέντρα, δεν παράγουν καρπούς από το πρώτο έτος της φύτευσής τους, σε αντίθεση με τα ετήσια φυτά που παράγουν καρπούς στο πρώτο κιόλας έτος (π.χ. λαχανικά). Τα καρποφόρα δέντρα, ανάλογα με το είδος, ξεκινούν την καρποφορία σταδιακά από το 2ο έως το 12ο έτος, οπότε και φτάνουν στην μέγιστη παραγωγή τους. Στο μεσοδιάστημα αυτό που δεν υπάρχει καρποφορία, τα δέντρα παράγουν μόνο βλαστούς και φύλλα, όχι όμως άνθη. Το στάδιο αυτό, ονομάζεται “Νεανικότητα” των δέντρων και είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα όλων των καρποφόρων δέντρων.

Προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους μας, το στάδιο της “Νεανικότητας” δεν πρέπει να είναι μακροπρόθεσμο. Αυτό συνήθως απαιτεί ορισμένες γνώσεις και προσπάθειες από μέρους μας, όπως:

  • Επιλογή και φύτευση ποικιλιών με λιγότερη βλάστηση-ζωηρότητα και γρήγορη είσοδο στην καρποφορία.
  • Χρήση νάνων υποκειμένων κατά των εμβολιασμό, προς μείωση της βλαστικής δύναμης του εμβολίου και εξαναγκασμό ταχύτερης καρποφορίας.
  • Χρήση ειδικών σχημάτων διαμόρφωσης δέντρων που συντομεύουν την είσοδο στην καρποφορία, όπως μονόκλωνο, παλμέτα, ισπανικός θάμνος κ.α..
  • Ειδικές καλλιεργητικές φροντίδες, όπως θερινή κλάδευση λαίμαργων βλαστών, χάραγμα δέντρων προς έκπτυξη καρποφόρων βλαστών, ελεγχόμενη μείωση-ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών που βοηθούν την βλαστική δύναμη του δέντρου κ.α..

* Ο παρών ιστότοπος δημιουργήθηκε προκειμένου να προσφέρει πληροφορίες και υπηρεσίες στους επισκέπτες. Ορισμένες από τις φωτογραφίες & πληροφορίες που υπάρχουν σε αυτόν, δεν ανήκουν στο αρχείο μας. Πηγή τους αποτελεί η ελεύθερη αναζήτηση στο διαδίκτυο και κανένα δικαίωμα δεν αξιώνουμε για αυτές. Το περιεχόμενο του ιστότοπου διατίθεται στους επισκέπτες/χρήστες αποκλειστικά για προσωπική χρήση.