Κλάδεμα

ΚΛΑΔΕΜΑ ΤΩΝ ΔΕΝΤΡΩΝ

Το κλάδεμα είναι μια καλλιεργητική πρακτική που αφορά την επιλεκτική απομάκρυνση τμημάτων ενός φυτού (βλαστών- κλάδων), επεμβαίνοντας με αυτόν τον τρόπο τόσο στη μορφή όσο και στην ανάπτυξή του. Θεωρείται ίσως η σπουδαιότερη σε σχέση με όλες τις άλλες καλλιεργητικές εργασίες στα δέντρα και απ’ αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η καρποφορία και η μακροζωία τους.

Κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα των περισσότερων οπωροφόρων & ακρόδρυων δέντρων, είναι από τα τέλη Οκτωβρίου έως τα τέλη Φεβρουαρίου. Αυτή η περίοδος είναι ιδανική, αφού τα περισσότερα δέντρα βρίσκονται σε λήθαργο, δεν έχουν φύλλωμα και δεν κυκλοφορούν οι χυμοί τους, με αποτέλεσμα να μη δημιουργούνται προβλήματα στην ανάπτυξή τους. Προσοχή όμως θα πρέπει να δίνεται στο κλάδεμα της μηλιάς και της αχλαδιάς, που συνηθίζεται να γίνεται κατά την περίοδο Φεβρουαρίου-Απριλίου, αφού τότε οι καιρικές συνθήκες είναι καλύτερες και δεν ευνοούν την εξάπλωση βακτηριακών ασθενειών, που συνήθως προσβάλουν τα δέντρα αυτά. Το κλάδεμα των δέντρων διακρίνεται σε Κλάδεμα Διαμόρφωσης και Κλάδεμα Ανανέωσης, είναι δε χρήσιμο για τους εξής λόγους:

α) Διατήρηση της υγείας του δέντρου. Με το κλάδεμα αφαιρούμε τα άρρωστα τμήματα του δέντρου που είναι ξερά και σάπια με αποτέλεσμα να απομακρύνουμε τις ασθένειες.

β) Καλύτερο αερισμό και φωτισμό του δέντρου. Με το κλάδεμα αφαιρούμε τα περιττά κλαδιά του δέντρου, τα οποία εμποδίζουν το εσωτερικό μέρος της κόμης του να αερίζεται και να φωτίζεται από τον ήλιο. Έτσι βοηθούμε στη σωστή ανάπτυξή του.

γ) Διατήρηση της βλάστησης και της καρποφορίας. Με το κλάδεμα, αφαιρούμε την έντονη και περιττή βλάστηση του δέντρου (λαίμαργα κλαδιά ή μη καρποφόρα), δίνοντας όλη τη δύναμη του δέντρου στα καρποφόρα κλαδιά, αυξάνοντας έτσι την καρποφορία και την ποιότητα των καρπών.

δ) Διατήρηση και το σχηματισμό της κόμης του δέντρου. Με το κλάδεμα διαμορφώνουμε την κόμη όπως εμείς επιθυμούμε (σύμφωνα με τα συστήματα διαμόρφωσης και καλλιέργειας) και καταφέρνουμε να διατηρήσουμε το δέντρο στο επιθυμητό ύψος, έτσι ώστε να είναι ευκολότερη η συγκομιδή και η καλλιέργειά του.

Χρήσιμες συμβουλές για σωστό κλάδεμα:

  • Αποφεύγουμε το κλάδεμα με κακοκαιρία και έντονη ατμοσφαιρική υγρασία, για προστασία των δέντρων από εξάπλωση ιώσεων/μολυσμάτων.
  • Χρησιμοποιούμε κλαδευτήρι ή πριόνι το οποίο απολυμαίνουμε μετά από τη χρήση του, προς αποφυγή μετάδοσης ασθενειών.
  • Η τομή θα πρέπει να γίνεται υπό γωνία 45ο για να μη διατηρείται υγρασία στο σημείο τομής.

* Ο παρών ιστότοπος δημιουργήθηκε προκειμένου να προσφέρει πληροφορίες και υπηρεσίες στους επισκέπτες. Ορισμένες από τις φωτογραφίες & πληροφορίες που υπάρχουν σε αυτόν, δεν ανήκουν στο αρχείο μας. Πηγή τους αποτελεί η ελεύθερη αναζήτηση στο διαδίκτυο και κανένα δικαίωμα δεν αξιώνουμε για αυτές. Το περιεχόμενο του ιστότοπου διατίθεται στους επισκέπτες/χρήστες αποκλειστικά για προσωπική χρήση.