Επικονοίαση

ΕΠΙΚΟΝΙΑΣΗ & ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΕΝΤΡΩΝ

Όπως είναι ευρέως γνωστό, ο κύριος λόγος ύπαρξης του άνθους στο δέντρο είναι η αναπαραγωγή, δηλαδή ο μετασχηματισμός του άνθους σε καρπό. Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να γίνει πρώτα η Επικονίαση και μετά η Γονιμοποίηση.

  • Επικονίαση ονομάζεται η μεταφορά γύρης από τους ανθήρες στο στίγμα των ανθέων.
  • Σταυρωτή Επικονίαση: όταν γύρη από ένα άνθος δέντρου, εναποτίθεται σε άνθος άλλου είδους δέντρου ή ίδιου είδους δέντρου, αλλά διαφορετικής ποικιλίας. Με αυτό τον τρόπο τα γονίδια των δύο ανθέων αναμειγνύονται.
  • Αυτοεπικονίαση: όταν η γύρη από ένα άνθος δέντρου, εναποτίθεται σε άλλο άνθος του ίδιου δέντρου (δηλαδή τα αυτογόνιμα δέντρα).
  • Με την βοήθεια του ανέμου. Όταν φυσάει άνεμος, η γύρη μεταφέρεται από το ένα άνθος στο άλλο (π.χ. Τα πεύκα, παράγουν μεγάλες ποσότητες γύρης και χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο).
  • Με την βοήθεια του νερού. Η γύρη μεταφέρεται από το ένα άνθος στο άλλο χρησιμοποιώντας το νερό ως μέσο μεταφοράς (π.χ. Τα λουλούδια που φυτρώνουν μέσα στο νερό).
  • Με την βοήθεια των εντόμων. Όταν το έντομο κινείται για να μεταβεί από ένα άνθος σε κάποιο άλλο, ποσότητα γύρης που είχε κολλήσει πάνω στο σώμα του από τα προηγούμενα άνθη, ξεκολλάει και πέφτει πάνω στο στίγμα ενός νέου άνθους. Αυτός ο τρόπος είναι ο βασικότερος και πραγματοποιείται κατά 90% από τις μέλισσες αφού συλλέγουν μεγάλα ποσοστά γύρης και νέκταρ, έχουν την ικανότητα να μαθαίνουν και να θυμούνται την ώρα της ημέρας όπου κάθε άνθος απελευθερώνει τη γύρη του και εκκρίνει νέκταρ και τέλος επισκέπτονται μεγάλο αριθμό φυτών.

Η συμβολή του ανθρώπου στην διαδικασία της επικονίασης μπορεί να πραγματοποιηθεί με:

  • Ψεκασμό της καλλιέργειας με ελκυστικές για τις μέλισσες ουσίες,
  • τοποθέτηση των μελισσοσμηνών πολύ κοντά στις καλλιέργειες και
  • με τοποθέτηση δέντρων ή ποικιλιών που έχουν μεταξύ τους συμβατή γύρη.

Γονιμοποίηση ονομάζεται η ένωση γεννητικών κυττάρων τα οποία είναι γνωστά και ως αρσενικοί και θηλυκοί γαμέτες. Στα φυτά οι αρσενικοί γαμέτες που περιέχονται στους γυρεόκοκκους, πρέπει να "κάτσουν" πάνω στο στίγμα του υπέρου για να πραγματοποιηθεί η γονιμοποίηση. Αυτό το επιτυγχάνουν με την επικονίαση.
Κατά την γονιμοποίηση, τα άνθη του δέντρου μαραίνονται. Από την ένωση των γαμετών δημιουργούνται ωάρια τα οποία αναπτύσσονται και παράγουν σπόρους και η ωοθήκη διογκώνεται και γίνεται καρπός.
Όπως ξέρουμε, τα άνθη είναι αμέτρητα, επομένως είναι φυσικό να μη γονιμοποιούνται όλα. Όσο περισσότερα άνθη γονιμοποιούνται, τόσο περισσότερους σπόρους και συνεπώς καρπούς θα έχουμε.

* Ο παρών ιστότοπος δημιουργήθηκε προκειμένου να προσφέρει πληροφορίες και υπηρεσίες στους επισκέπτες. Ορισμένες από τις φωτογραφίες & πληροφορίες που υπάρχουν σε αυτόν, δεν ανήκουν στο αρχείο μας. Πηγή τους αποτελεί η ελεύθερη αναζήτηση στο διαδίκτυο και κανένα δικαίωμα δεν αξιώνουμε για αυτές. Το περιεχόμενο του ιστότοπου διατίθεται στους επισκέπτες/χρήστες αποκλειστικά για προσωπική χρήση.