Αραίωμα

ΑΡΑΙΩΜΑ ΤΩΝ ΚΑΡΠΩΝ

Το αραίωμα των καρπών είναι μια καλλιεργητική διαδικασία που είναι απαραίτητη στα περισσότερα οπωροφόρα δέντρα, όπως είναι η ροδακινιά, η δαμασκηνιά, η βερικοκιά, η μηλιά, η αχλαδιά κ.α.. Αποτελεί καλλιεργητική τεχνική, συμπληρωματική του κλαδέματος, κατά την οποία αφαιρείται μέρος των καρπών του δέντρου. Η διαδικασία αυτή είναι περιοδική και γίνεται κάθε χρόνο, αμέσως μετά την καρπόδεση. O χρόνος εφαρμογής του αραιώματος καθορίζεται από το αποτέλεσμα που επιδιώκουμε να πετύχουμε. Αν επιδιώκεται η αύξηση του μεγέθους των καρπών, το αραίωμα πρέπει να γίνεται νωρίς, αμέσως μετά τον σχηματισμό τους και πριν από το “φούσκωμά” τους. Αντίθετα, αν επιδιώκεται η ρύθμιση της παρενιαυτοφορείας των δένδρων, το αραίωμα των καρπών πρέπει να γίνεται αρκετά νωρίς για να επιτύχουμε καλή καρποφορία την επόμενη χρονιά και να διατηρήσουμε τα δέντρα μας ξεκούραστα. Σε κάθε περίπτωση, το αραίωμα των καρπών πρέπει γίνεται μετά το τέλος της φυσιολογικής καρπόπτωσης που παρουσιάζουν ορισμένα είδη και ποικιλίες δέντρων.

Γιατί χρειάζεται το αραίωμα των καρπών;

  • Το αραίωμα είναι απαραίτητο γιατί τα δέντρα παράγουν περισσότερους καρπούς από αυτούς που μπορούν πραγματικά να θρέψουν. Με το αραίωμα βελτιώνεται η ποιότητα των καρπών (χρώμα, γεύση, μέγεθος), ρυθμίζεται η παρενιαυτοφορεία και σταθεροποιείται η ετήσια παραγωγή. Μειώνεται το φορτίο των καρπών στο δέντρο και αποφεύγεται το σπάσιμο των βραχιώνων από το περίσσιο βάρος ενώ συμβάλει στην πρωιμότητα της ωρίμανσης, στην ανάπτυξη του ριζικού συστήματος και στην ευρωστία των δέντρων.

Πως γίνεται το αραίωμα των καρπών;

  • Το αραίωμα γίνεται με κριτήριο την αναλογία των φύλλων που αντιστοιχούν ανά καρπό και τη ζωηρότητα του δέντρου. Ένας μέσος όρος φύλλων που αντιστοιχούν για την παραγωγή καρπού καλής ποιότητας, κυμαίνεται στα 35-55 φύλλα ανά καρπό, ανάλογα με το είδος και την ποικιλία. Το αραίωμα γίνεται κυρίως με το χέρι που είναι ο καλύτερος αλλά και ακριβότερος τρόπος. Σπανιότερα γίνεται μηχανικά ή χημικά. Η διαδικασία αποσκοπεί στο να παραμένει ένας ή δύο καρποί ανά 10-25cm του βλαστού, ανάλογα με τη θέση-ύψος του βραχίονα ή υποβραχίονα (πιο ψηλά στο δέντρο αφήνουμε πιο πυκνά τους καρπούς). Οι πρώιμες ποικιλίες παρουσιάζουν συνήθως μεγάλη καρποφορία και πρέπει να αραιώνονται αυστηρά. Γενικότερα, θα πρέπει να προσέξουμε και τους ανοιξιάτικους παγετούς που βλάπτουν τα άνθη και κατ’ επέκταση την καρποφορία. Όταν αυτό συμβεί, το αραίωμα θα πρέπει να είναι ελάχιστο γιατί τα φύλλα επαρκούν αναλογικά για τους καρπούς.

* Ο παρών ιστότοπος δημιουργήθηκε προκειμένου να προσφέρει πληροφορίες και υπηρεσίες στους επισκέπτες. Ορισμένες από τις φωτογραφίες & πληροφορίες που υπάρχουν σε αυτόν, δεν ανήκουν στο αρχείο μας. Πηγή τους αποτελεί η ελεύθερη αναζήτηση στο διαδίκτυο και κανένα δικαίωμα δεν αξιώνουμε για αυτές. Το περιεχόμενο του ιστότοπου διατίθεται στους επισκέπτες/χρήστες αποκλειστικά για προσωπική χρήση.