Λεξικό

ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ & ΔΕΝΤΡΩΝ

  • Κόμμι:

    Κολλώδης ουσία (ρετσίνι), σε αποχρώσεις κίτρινου χρώματος. Προστατεύει τις τομές και τα τραύματα, αλλά αν παραχθεί υπερβολική ποσότητα, δείχνει ότι το φυτό έχει κάποιο πρόβλημα, όπως οι συνθήκες θρέψης ή προσβολή παθογόνων. Είναι χαρακτηριστικό των πυρηνόκαρπων, ιδίως της βερικοκιάς, της κερασιάς και της ροδακινιάς.
  • Κομμίωση:

    Η έκκριση κόμμενος από ένα φυτό, που οφείλεται σε παθολογικές καταστάσεις, δηλαδή σε συνθήκες θρέψης ή σε παθογόνα.
  • Χυμός:

    Το υδατικό διάλυμα οργανικών και ανόργανων ουσιών που κυκλοφορούν μέσα στους αγωγούς των φυτών. Χωρίζεται σε ανοδικό και καθοδικό.
  • Σπορόφυτο:

    Υποδηλώνει φυτό που δημιουργήθηκε από σπόρο. Τα σπορόφυτα των καρποφόρων δέντρων μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υποκείμενα ή να αφεθούν ανεμβολίαστα, εφόσον οι καρποί τους έχουν αποδεκτές ιδιότητες.
  • Ποικιλία:

    Τα φυτά με κοινά μορφολογικά, βιολογικά και αγρονομικά χαρακτηριστικά που ανήκουν στο ίδιο είδος.
  • Κόμβος:

    Σημείο του κλαδιού από όπου εκπτύσσονται ένα ή περισσότερα φύλλα.
  • Μεριστοματικό Φυτό:

    Είναι το φυτό που προέρχεται από κυτταρικό πολλαπλασιαμό σε εργαστήριο. Παρουσιάζει ιδιότητες και χαρακτηριστικά οι οποίες του αποδίδονται κατά την δημιουργία του και αυτό το κάνει να διαφέρει από το σπορόφυτο. Μερικά χαρακτηριστικά του είναι η αντοχή σε διάφορους τύπους εδαφών, ο νανισμός κ.α..
  • Παρενιαυτοφορία:

    Είναι το φαινόμενο όπου, ενώ το δέντρο βρίσκεται σε πλήρη ανθοφορία και καρποφορία, παράγει ικανοποιητικά την μία χρονιά και την επόμενη χρονιά παρατηρείται απότομα πτώση της ανθοφορίας και της παραγωγής που δεν οφείλεται όμως σε παθολογικά ή σε κλιματολογικά αίτια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το δέντρο εξαντλείται από την ανθοφορία και καρποφορία της προηγούμενης χρονιάς και έτσι δεν είναι αποδοτικό. Η μείωση της έντασης της παρενιαυτοφορίας μπορεί να γίνει με κατάλληλες τεχνικές κλαδέματος, αραιώματος καρπών και λίπανσης από τον παραγωγό. Οι παράγοντες που επιδρούν στην παρενιαυτοφορία είναι η θερμοκρασία, οι βροχοπτώσεις, τα ορμονικά αίτια, η ηλικία των δένδρων και οι καλλιεργητικές φροντίδες. Τα δέντρα που παρουσιάζουν παρενιαυτοφορία είναι κυρίως η ελιά, η πορτοκαλιά, η αμυγδαλιά και η φιστικιά.
  • Αυτογόνιμη Ποικιλία:

    Είναι η ποικιλία που δεν χρειάζεται επικονίαση με άνθη άλλων ποικιλιών προκειμένου να γονιμοποιηθεί και να καρποφορήσει.
  • Μόνοικο Φυτό:

    Ονομάζεται το φυτό το οποίο έχει αρσενικά και θηλυκά άνθη (ένας οίκος).
  • Μόνοικο Μονοκλινές Φυτό:

    Ονομάζεται το μόνοικο φυτό που τα άνθη του είναι ερμαφρόδιτα (μία κλίνη-ένα κρεβάτι). Τέτοια φυτά αποτελούν τα μηλοειδή, τα πυρηνόκαρπα, τα εσπεριδοειδή κ.α..
  • Μόνοικο Δίκλινο Φυτό:

    Ονομάζεται το μόνοικο φυτό του οποίου τα αρσενικά και τα θηλυκά άνθη βρίσκονται σε διαφορετικά μέρη, αλλά πάντα στο ίδιο φυτό (δύο κλίνες). Τέτοια φυτά αποτελούν η καστανιά, η φουντουκιά, η καρυδιά, το πεκάν κ.α..
  • Δίοικο Φυτό:

    Ονομάζεται το φυτό που έχει διαφορετικά άτομα για κάθε φύλο. Άλλα είναι αρσενικά και άλλα θηλυκά (δύο οίκοι). Δηλαδή είναι τα φυτά που ανήκουν στο ίδιο είδος και το ένα έχει μόνο αρσενικά ενώ το άλλο έχει μόνο θηλυκά άνθη. Τέτοια φυτά αποτελούν η φιστικιά, η ακτινιδιά κ.α..
  • Εγγενής Πολλαπλασιασμός:

    Ονομάζεται ο πολλαπλασιασμός των φυτών με σπόρους. Η ονομασία αυτή οφείλετε στο ότι οι σπόροι που χρησιμοποιούνται για την απόκτηση νέων φυτών, προέρχονται από τη γονιμοποίηση και ανάπτυξη του ωαρίου, μέσα στο άνθος, διαδικασία στην οποία παίρνουν μέρος και τα δύο γένη του φυτού. Αποτελεί την πιο διαδεδομένη και συνάμα εύκολη μέθοδο πολλαπλασιασμού.
  • Αγενής Πολλαπλασιασμός:

    Ονομάζεται ο πολλαπλασιασμός των φυτών με τη χρήση μικρών κομματιών βλαστών, ριζών ή φύλλων ή με τη χρήση καταβολάδων και δίδουν φυτά πιστά αντίγραφα του μητρικού φυτού (κλωνοποίηση). Πρόκειται για αναπαραγωγή χωρίς την ένωση αρσενικού και θηλυκού γαμέτη. Βασίζεται στην ικανότητα των φυτών να γεννούν από φυτικά τους μέρη νέα άτομα με τις ίδιες ακριβώς ιδιότητες που έχουν τα φυτά από τα οποία λαμβάνουμε τμήματα αυτών.

* Ο παρών ιστότοπος δημιουργήθηκε προκειμένου να προσφέρει πληροφορίες και υπηρεσίες στους επισκέπτες. Ορισμένες από τις φωτογραφίες & πληροφορίες που υπάρχουν σε αυτόν, δεν ανήκουν στο αρχείο μας. Πηγή τους αποτελεί η ελεύθερη αναζήτηση στο διαδίκτυο και κανένα δικαίωμα δεν αξιώνουμε για αυτές. Το περιεχόμενο του ιστότοπου διατίθεται στους επισκέπτες/χρήστες αποκλειστικά για προσωπική χρήση.