8194460 Φουντουκιά (Corylus) - Fytoriagogis.gr

Φουντουκιά (Corylus)

Φουντούκια

Φουντουκιά (Corylus)

Η Φουντουκιά ανήκει στο γένος Corylus και είναι φυλλοβόλος πολυστέλεχος θάμνος που φτάνει σε ύψος τα 8m. Η ονομασία Corylus προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «κόρυς», που σημαίνει κράνος ή περικεφαλαία και αυτό διότι ο καρπός περιβάλλεται από σκληρό κέλυφος. Αποτελεί ιθαγενές φυτό της Ευρώπης και της Μικράς Ασίας και καλλιεργείται ευρέως στην Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Τουρκία και στην Ελλάδα. Επίσης, σημαντικό αριθμό καλλιεργούμενων εκτάσεων βρίσκουμε στην Κίνα και τις Η.Π.Α.. Στη χώρα μας καλλιεργείται κυρίως στην Ημαθία, Πέλλα, Δράμα και Καβάλα, ενώ τάση νέων φυτεύσεων υπάρχει σε πολλές περιοχές του Θεσσαλικού κάμπου. Η φουντουκιά χαρακτηρίζεται από έντονη εκβλάστηση παραφυάδων γύρω από τη βάση της και από δυνατό αλλά ταυτόχρονα επιπολαιόριζο ριζικό σύστημα. Από άποψη ανθοφορίας, αποτελεί μόνοικο δικλινές φυτό, που σημαίνει ότι φέρει τα αρσενικά και τα θηλυκά άνθη σε διαφορετικά μέρη του ίδιου όμως φυτού. Η γύρη απελευθερώνεται από αυτά τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο από τις ταξιανθίες και μεταφέρεται από τα αρσενικά προς τα θηλυκά άνθη με τον άνεμο. Τα φύλλα της είναι καρδιόσχημα και έχουν αραιό χνούδι. Ο καρπός έχει σχήμα σφαιρικό έως επίμηκες, ανάλογα με την ποικιλία. Προτού ωριμάσει, εσωκλείεται σε φυλλώδες περίβλημα μέσω του οποίου στερεώνεται στο βλαστό. Όταν ωριμάσει αποσπάται από αυτό και περικλείεται στο κέλυφός του. Ως δέντρο ευδοκιμεί σε όλους τους τύπους εδαφών, αλλά προτιμά τα εδάφη ελαφράς έως μέσης σύστασης και καλά στραγγιζόμενα, με όξινο έως ουδέτερο pH. Είναι φυτό των εύκρατων περιοχών και αναπτύσσεται καλύτερα σε υγρά και δροσερά μέρη, παρουσιάζοντας αντοχή στην παγωνιά (-25οC). Οι περισσότερες ποικιλίες, εμφανίζουν τους πρώτους καρπούς σε ηλικία των 3-4 ετών και φτάνουν σε ικανοποιητική παραγωγή μετά τα 8 έτη. Τέλος, οι καρποί έχουν θρεπτική αξία και χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική αλλά και για νωπή κατανάλωση.

ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΩΡΙΜΑΝΣΕΩΣ

ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΑ (MEDITERRANEAN) 15/9
ΕΞΤΡΑ ΓΙΑΓΛΙ (EXTRA YAGLI) 15/9
ΣΙΒΡΙ ΓΙΑΓΛΙ (SIVRI YAGLI) 15/9

+ Για περισσότερες ποικιλίες, επικοινωνήστε με το φυτώριό μας!

Φουντούκια
Ποικιλία με καρπό μεγάλου μεγέθους, σχήματος ωοειδές-επίμηκες και χρώματος καστανό. Γνωστή και με την ονομασία «Λεπτοκαρυά», καλλιεργείται ευρέως στη χώρα μας, αφού προσαρμόζεται άριστα στις εδαφοκλιματολογικές συνθήκες και παράγει ποιοτικούς καρπούς. Το περικάρπιο έχει μέτριο πάχος και αποχωρίζεται εύκολα από το σπέρμα, ενώ καλύπτεται μερικώς από το φυλλώδες περίβλημά του. Η ψίχα έχει χρώμα λευκό-κίτρινο, είναι τραγανή, ελαφρώς γλυκιά, εύγεστη, καλύπτοντας το 50-55% του καρπού. Το δέντρο-θάμνος είναι μέτριας-υψηλής ζωηρότητας και πολύ παραγωγικό. Ο καρπός χρησιμοποιείται για νωπή κατανάλωση αλλά και για βιομηχανική επεξεργασία (γλυκά, πραλίνα κ.α.). Η ποικιλία Μεσογειακά (Mediterranean), ωριμάζει στα μέσα Σεπτεμβρίου.Φουντούκια
Ποικιλία με καρπό μετρίου μεγέθους, σχήματος σφαιρικό-επίμηκες και χρώματος καστανό. Προέρχεται από την Τουρκιά, θεωρείται καλής ποιότητας και είναι κατάλληλη για αποφλοίωση. Το περικάρπιο είναι λεπτό και αποχωρίζεται εύκολα από το σπέρμα, ενώ καλύπτεται μερικώς από το φυλλώδες περίβλημά του. Η ψίχα έχει χρώμα λευκό-κίτρινο, είναι τραγανή, ελαφρώς γλυκιά, εύγεστη και πολύ ελαιώδης (yagli=ελαιώδης), καλύπτοντας το 55% του καρπού. Το δέντρο-θάμνος είναι μέτριας ζωηρότητας και πολύ παραγωγικό. Ο καρπός χρησιμοποιείται για νωπή κατανάλωση αλλά και για βιομηχανική επεξεργασία (γλυκά, πραλίνα κ.α.). Η ποικιλία Έξτρα Γιαγλί (Extra Yagli), ωριμάζει στα μέσα Σεπτεμβρίου.Φουντούκια
Ποικιλία με καρπό μετρίου μεγέθους, σχήματος επίμηκες (sivri=μυτερός, αιχμηρός) και χρώματος καστανό ανοιχτό. Προέρχεται από την Τουρκία, ευδοκιμεί και σε χαμηλότερα υψόμετρα και θεωρείται εκλεκτής ποιότητας. Το περικάρπιο είναι λεπτό και αποχωρίζεται σχετικά εύκολα από το σπέρμα, ενώ καλύπτεται ολόκληρο από το φυλλώδες περίβλημά του. Η ψίχα έχει χρώμα λευκό-κίτρινο, έχει τραχεία επιφάνεια, είναι ελαφρώς γλυκιά, τραγανή, εύγεστη, ελαιώδης (yagli=ελαιώδης), καλύπτοντας το 53% του καρπού. Το δέντρο-θάμνος είναι μέτριας ζωηρότητας και πολύ παραγωγικό, παρουσιάζει όμως τάση παρενιαυτοφορίας. Ο καρπός χρησιμοποιείται για νωπή κατανάλωση αλλά και για βιομηχανική επεξεργασία (γλυκά, πραλίνα κ.α.). Η ποικιλία Σιβρί Γιαγλί (Sivri Yagli), ωριμάζει στα μέσα Σεπτεμβρίου.

* Ο παρών ιστότοπος δημιουργήθηκε προκειμένου να προσφέρει πληροφορίες και υπηρεσίες στους επισκέπτες. Ορισμένες από τις φωτογραφίες & πληροφορίες που υπάρχουν σε αυτόν, δεν ανήκουν στο αρχείο μας. Πηγή τους αποτελεί η ελεύθερη αναζήτηση στο διαδίκτυο και κανένα δικαίωμα δεν αξιώνουμε για αυτές. Το περιεχόμενο του ιστότοπου διατίθεται στους επισκέπτες/χρήστες αποκλειστικά για προσωπική χρήση.