8194460 Καρυδιά (Juglans) - Fytoriagogis.gr

Καρυδιά (Juglans)

Καρύδια

Καρυδιά (Juglans)

Η Καρυδιά είναι φυλλοβόλο μόνοικο και δίκλινο δέντρο (αρσενικά και θηλυκά άνθη στο ίδιο δέντρο) που απαντάται αυτοφυές σε πολλά μέρη της γης. Κατατάσσεται στην κατηγορία των ακρόδρυων και χαρακτηρίζεται από μεγάλη ανάπτυξη. Είναι δέντρο που φτάνει σε ύψος έως τα 30m, ζει αρκετά χρόνια και καλλιεργείται για τον καρπό του, για καλλωπισμό και για το πολύτιμο ξύλο του. Ο κορμός του δέντρου φτάνει σε διάμετρο τα 2,5m και περιβάλλεται από φλοιό που σκληραίνει με την πάροδο του χρόνου, ενώ έχει πλούσιο, ισχυρό και πασσαλώδες ριζικό σύστημα. Η καρυδιά ανθίζει τον Μάρτιο και γονιμοποιείται με τον άνεμο. Τα φύλλα της είναι ελλειψοειδούς σχήματος και αρκετά μεγάλα, ανάλογα με την ποικιλία. Ο καρπός της, τα καρύδια, έχουν συνήθως σχήμα σφαιρικό και ο εξωτερικός φλοιός (εξωκάρπιο) είναι αρχικά πράσινος και όταν ωριμάσει αρκετά, μαυρίζει και σκάζει απελευθερώνοντας το καρύδι. Η περίοδος ωριμάνσεώς του κυμαίνεται από τα τέλη Σεπτέμβρη έως αρχές Οκτώβρη. Ως προς τις εδαφοκλιματολογικές απαιτήσεις, η καρυδιά ευδοκιμεί στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της χώρας, καθώς απαιτεί υγρό και δροσερό κλίμα. Αντιμετωπίζει προβλήματα με τους έντονους και παρατεταμένους παγετούς αλλά και με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Μπορεί να καλλιεργηθεί ακόμα και σε φτωχά εδάφη, με την βοήθεια του ριζικού της συστήματος. Σήμερα, η καρυδιά καλλιεργείται σε οργανωμένους οπωρώνες στην Αμερική, στην Τουρκία στην Αυστραλία και σε πολλά ακόμη μέρη της γης. Ωστόσο και στην χώρα μας, τα τελευταία έτη, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την καλλιέργειά της, με νέες οργανωμένες φυτεύσεις να έχουν πραγματοποιηθεί σε Μακεδονία και Θεσσαλία με κερδοφόρα προοπτική.

ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΩΡΙΜΑΝΣΕΩΣ

ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΟΚΤΩΜΒΡΙΟΣ
ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ (ΑΥΤΟΡΙΖΑ) 3/10
ΤΣΑΝΤΛΕΡ (CHANDLER) 5/10
ΦΡΑΝΚΕΤΙ (FRANQUETTE) 15/10

+ Για περισσότερες ποικιλίες, επικοινωνήστε με το φυτώριό μας!

Καρύδια  Καρύδια
Ποικιλία με καρπό μεγάλου μεγέθους και σχήματος ελαφρώς ελλειψοειδές. Η ψίχα είναι ελαφρώς γλυκιά, σκουρόχρωμη, τραγανή, νόστιμη και καλής ποιότητας. Το ενδοκάρπιο (κέλυφος) του καρπού σπάζει πολύ εύκολα (αφράτα) και η ψίχα του διαχωρίζεται εύκολα από αυτό. Παρουσιάζει έναρξη βλάστησης το 1ο δεκαήμερο Απριλίου ενώ η ανθοφορία είναι πρώτανδρη, με τα αρσενικά άνθη να εμφανίζονται την περίοδο 14/4 έως 25/4 και τα θηλυκά την περίοδο 23/4 έως 6/5. Το δέντρο της ποικιλίας αυτής που αυτόφυεται (σπορόφυτο) παρουσιάζει υψηλή ζωηρότητα και καλή παραγωγικότητα υπό σωστές συνθήκες καλλιέργειας. Οι καρποί του χρησιμοποιούνται για νωπή κατανάλωση και για ζαχαροπλαστική. Η ποικιλία Αγίου Όρους (Αυτόριζα) ωριμάζει το 1ο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.

Καρύδια  Καρύδια
Αμερικάνικη ποικιλία με καρπό πολύ μεγάλου μεγέθους και σχήματος ωοειδές. Αποτελεί την πιο διαδεδομένη και ευρέως καλλιεργούμενη ποικιλία στον κόσμο, κατάλληλη για ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Το μεικτό βάρος του καρπού κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 13gr, ενώ της ψίχας στα 6,5gr (ποσοστό ψίχας 50%). Η ψίχα είναι ανοιχτόχρωμη, καλής ποιότητας με εύκολη εξαγωγή από το ενδοκάρπιο (κέλυφος). Το εξωκάρπιο έχει χρώμα φωτεινό πράσινο σε ποσοστό 90-100% και πολύ καλή σχάση και αντοχή στα ηλιακά εγκαύματα. Παρουσιάζει πλαγιοκαρπία σε ποσοστό 90% και εισέρχεται νωρίς στην καρποφορία. Στην πλήρη παραγωγή φτάνει στο 9ο-10ο έτος. Η καρποφορία γίνεται συνήθως σε “μπουκέτο” από 2-3 καρπούς. Παρουσιάζει έναρξη βλάστησης το 1ο δεκαήμερο Απριλίου και πρώτα εμφανίζονται τα θηλυκά άνθη (1ο έτος φύτευσης), ενώ οι ίουλοι εμφανίζονται από το 4ο έτος. Η ανθοφορία είναι πρώτανδρη, με τα αρσενικά άνθη να εμφανίζονται την περίοδο 18/4 έως 29/4 και τα θηλυκά την περίοδο 27/4 έως 9/5. Είναι λίγο ευαίσθητη στη βακτηρίωση, αλλά ανθεκτική στην ανθράκωση. Το δέντρο της ποικιλίας αυτής παρουσιάζει υψηλή παραγωγικότητα και μέτρια ζωηρότητα με ορθόκλαδη ανάπτυξη, γι’ αυτό και είναι κατάλληλο για το νέο σύστημα γραμμικής φύτευσης (φράκτης). Καλός επικονιαστής της είναι η ποικιλία Φρανκέτι (Franquette). Η ποικιλία Τσάντλερ (Chandler) ωριμάζει το 1ο δεκαήμερο του Οκτώβρη.
Καρύδια  Καρύδια
Γαλλική ποικιλία με καρπό πολύ μεγάλου μεγέθους και σχήματος επίμηκες-ελλειπτικό. Αποτελεί τον καλύτερο επικονιαστή για την ποικιλία Τσάντλερ (Chandler) και καλλιεργείται σε ποσοστό 70% στη Γαλλία. Το μεικτό βάρος του καρπού κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 11gr, ενώ της ψίχας στα 5gr (ποσοστό ψίχας 45%). Η ψίχα είναι κιτρινόλευκη, καλής ποιότητας με εύκολη εξαγωγή από το ενδοκάρπιο (κέλυφος). Είναι ακρόκαρπη ποικιλία, καθυστερεί λίγο να εισέλθει στην παραγωγή, φτάνοντας στην πλήρη παραγωγή στο 14ο έτος. Η καρποφορία γίνεται συνήθως σε “μπουκέτο” από 2-4 καρπούς. Παρουσιάζει έναρξη βλάστησης το 3ο δεκαήμερο Απριλίου και πρώτα εμφανίζονται οι ίουλοι (5ο έτος). Η ανθοφορία είναι πρώτανδρη, με τα αρσενικά άνθη να εμφανίζονται την περίοδο 27/4 έως 8/5 και τα θηλυκά την περίοδο 5/5 έως 16/5. Είναι ανθεκτική στη βακτηρίωση και στην ανθράκωση και ο καρπός παρουσιάζει μεγάλη αντοχή στα ηλιακά εγκαύματα. Το δέντρο της ποικιλίας αυτής παρουσιάζει καλή παραγωγικότητα και υψηλή ζωηρότητα με αραιόκλαδη ανάπτυξη. Είναι ποικιλία που μπορεί να καλλιεργηθεί σε υψόμετρο άνω των 800 μέτρων. Η ποικιλία Φρανκέτι (Franquette) ωριμάζει το 2ο δεκαήμερο του Οκτώβρη.

* Ο παρών ιστότοπος δημιουργήθηκε προκειμένου να προσφέρει πληροφορίες και υπηρεσίες στους επισκέπτες. Ορισμένες από τις φωτογραφίες & πληροφορίες που υπάρχουν σε αυτόν, δεν ανήκουν στο αρχείο μας. Πηγή τους αποτελεί η ελεύθερη αναζήτηση στο διαδίκτυο και κανένα δικαίωμα δεν αξιώνουμε για αυτές. Το περιεχόμενο του ιστότοπου διατίθεται στους επισκέπτες/χρήστες αποκλειστικά για προσωπική χρήση.