8194460 Καστανιά (Castanea) - Fytoriagogis.gr

Καστανιά (Castanea)

Κάστανα

Καστανιά (Castanea)

Η Καστανιά είναι πανάρχαιο δέντρο όπως αποδεικνύεται από διάφορα ευρήματα της εποχής του Χαλκού και αποτέλεσε την τροφή των φτωχών κατά τον μεσαίωνα. Οι καστανιές είναι αιωνόβια φυλλοβόλα δέντρα και το ύψος τους μπορεί να φτάσει έως τα 35m. Απαντώνται είτε αυτοφυή, είτε σε οργανωμένους οπωρώνες όπου καλλιεργούνται για τους νόστιμους καρπούς τους αλλά και για την καλής ποιότητας ξυλεία τους. Οι καστανιές ευδοκιμούν καλύτερα σε υψόμετρο πάνω από 200-250m (όχι όμως απαραίτητα) και απαιτούν πλούσια, στραγγερά και ηλιόλουστα μέρη, δίχως ασβέστη. Παρουσιάζουν αντοχή στο κρύο έως -20οC και αναπτύσσονται καλύτερα σε μέρη με σχετικά υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία. Η καστανιά ανθίζει την άνοιξη και θεωρείται πολύ καλό μελισσοτροφικό φυτό αφού το μέλι που παράγεται είναι υψηλής διατροφικής αξίας, πλούσιο σε πολύτιμα στοιχεία για τον ανθρώπινο οργανισμό. Όσον αφορά τα άνθη, το δέντρο της καστανιάς είναι μόνοικο δικλινές, έχει δηλαδή και τα αρσενικά και τα θηλυκά άνθη στο ίδιο δέντρο, αλλά σε διαφορετικές θέσεις. Τα κάστανα ωριμάζουν από τα μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες και την ποικιλία. Κάθε δέντρο μπορεί να δώσει έως 150kg κάστανα. Το μέγιστο της απόδοσης θεωρείται το 50ο-60ο έτος της ηλικίας τους, ενώ η καρποφορία ξεκινά από το 4ο έτος. Αν και είναι αιωνόβιο δένδρο (διάρκεια ζωής 200-300 χρόνια), όταν περάσει την ηλικία των 100 ετών αρχίζει να παρακμάζει. Ο καρπός της, το κάστανο, βρίσκεται μέσα σε ξυλώδες περίβλημα που έχει αγκάθια εξωτερικά (κασίδα) και ανοίγει όταν οι καρποί ωριμάσουν. Συνήθως, το περίβλημα που περιέχει τους ώριμους καρπούς, αποκολλάται από το δέντρο και πέφτει στο έδαφος. Ανάλογα με την ποικιλία, μέσα στο περίβλημα υπάρχουν 1-3 καρποί. Το μέγεθος του καρπού, εξαρτάται από την υγρασία, τη ποικιλία και τη σύσταση του εδάφους. Τα κάστανα τρώγονται ψητά ή βραστά, χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική ή στην μαγειρική ενώ γίνονται αλεύρι κυρίως σε διάφορες περιοχές της Ασίας.

ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΩΡΙΜΑΝΣΕΩΣ

ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
ΠΗΛΙΟΥ - ΒΟΛΙΩΤΙΚΑ 25/9
ΜΑΡOΝΙ (MARRON) 30/9

+ Για περισσότερες ποικιλίες, επικοινωνήστε με το φυτώριό μας!

Κάστανα
Ελληνική ποικιλία ευρέως καλλιεργούμενη στη χώρα μας, με καρπό μετρίου-μεγάλου μεγέθους και σχήματος τριγωνικό-σφαιρικό. Το χρώμα του φλοιού τους είναι σκούρο καφέ, γυαλιστερό, με ορισμένες σκουρόχρωμες κάθετες ρίγες ενώ της σάρκας τους κιτρινόλευκο. Ο καρπός τους είναι τραγανός, ενώ η γεύση του είναι στυφή και όχι τόσο γλυκιά. Το δέντρο της ποικιλίας αυτής παρουσιάζει μεγάλη παραγωγικότητα και εντός κάθε κασίδας υπάρχουν 2-3 κάστανα, ενώ σπάνια υπάρχει μόνο ένα. Οι καρποί χρησιμοποιούνται για νωπή κατανάλωση και για ζαχαροπλαστική. Η ποικιλία Πηλίου – Βολιώτικα ωριμάζει το 3ο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.Κάστανα
Ευρωπαϊκή ποικιλία με καρπό μεγάλου μεγέθους και σχήματος σφαιρικό, ελαφρώς πεπλατυσμένο. Το χρώμα του φλοιού τους είναι ανοιχτό καφέ, γυαλιστερό, με κάθετες σκούρες ραβδώσεις ενώ της σάρκας τους κιτρινόλευκο. Ο καρπός τους είναι τραγανός και εξαιρετικής ποιότητας. Το δέντρο της ποικιλίας αυτής παρουσιάζει καλή παραγωγικότητα και εντός κάθε κασίδας υπάρχει ένα κάστανο. Οι καρποί χρησιμοποιούνται για νωπή κατανάλωση, για ζαχαροπλαστική και βιομηχανική επεξεργασία (γλυκά κ.α.). Η ποικιλία Μαρόνι ωριμάζει το 3ο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.
* Ο παρών ιστότοπος δημιουργήθηκε προκειμένου να προσφέρει πληροφορίες και υπηρεσίες στους επισκέπτες. Ορισμένες από τις φωτογραφίες & πληροφορίες που υπάρχουν σε αυτόν, δεν ανήκουν στο αρχείο μας. Πηγή τους αποτελεί η ελεύθερη αναζήτηση στο διαδίκτυο και κανένα δικαίωμα δεν αξιώνουμε για αυτές. Το περιεχόμενο του ιστότοπου διατίθεται στους επισκέπτες/χρήστες αποκλειστικά για προσωπική χρήση.