1) Κορύνεο (Coryneum Blight)
Προέρχεται από τον μύκητα Stigmina Carpophila, ο οποίος εγκαθίσταται και διαχειμάζει στα έλκη των βλαστών και στους οφθαλμούς. Προσβάλλει κυρίως τα φύλλα και τους βλαστούς και σε μικρότερη έκταση τους οφθαλμούς, τα άνθη και τους καρπούς. Προκαλεί νεκρωτικές κηλιδώσεις στα φύλλα και τους καρπούς, μικρά έλκη στους βλαστούς και νεκρώσεις οφθαλμών. Τα χαρακτηριστικά συμπτώματα εμφανίζονται στο έλασμα των τρυφερών φύλλων και στην επιφάνεια των νεαρών καρπών. Στα φύλλα εμφανίζονται ερυθροκαστανές νεκρωτικές κηλίδες διαμέτρου 2-3mm οι οποίες στη συνέχεια αποξεραίνονται. Το σύμπτωμα αυτό είναι γνωστό και με την ονομασία «τρύπες από σκάγια», λόγω της ομοιότητας αυτής. Αν η προσβολή είναι μεγάλη, μπορεί να οδηγήσει και σε φυλλόπτωση. Στους καρπούς, σχηματίζονται κηλίδες παρόμοιες με αυτές των φύλλων, οι οποίες είναι βυθισμένες και πολλές φορές επί των κηλίδων παρατηρείται έκκριση κόμεος. Η προσβολή εμφανίζεται καθ’ όλη τη βλαστική περίοδο, από την άνθηση των δέντρων μέχρι το φθινόπωρο και ευνοείται από το βροχερό καιρό και την υγρασία σε συνδυασμό με την ιδανική θερμοκρασία των 9-27οC. Αντιμετωπίζεται με μυκητοκτόνα φυτοφάρμακα: α) το φθινόπωρο κατά την πτώση των φύλλων, β) το χειμώνα όταν τα δέντρα βρίσκονται σε λήθαργο, λίγο πριν τη διόγκωση των οφθαλμών και γ) την άνοιξη με την έναρξη της βλάστησης, αν συνεχίζει το πρόβλημα.
Κατάλληλα φυτοφάρμακα: THIRAM / CAPTAN.
2) Μονίλια ή Φαιά Σήψη (Monilia Laxa, Monilia Fuctigena)
Προέρχεται από ασκομύκητα που διαχειμάζει στους αποξηραμένους κλαδίσκους, στα έλκη και στους μουμιοποιημένους καρπούς. Προσβάλλει κυρίως τα άνθη, τους νεαρούς βλαστούς και τους καρπούς σε όλα τα στάδιά τους, από τον σχηματισμό έως την αποθήκευση. Προκαλεί ξήρανση των ανθέων τα οποία συνήθως δεν πέφτουν από το δέντρο και παραμένουν σε αυτό ακόμη και μέχρι την επόμενη ανθοφορία. Στους βλαστούς προκαλεί έλκη που οδηγούν στην ξήρανσή τους και στην έκκριση κόμεος. Στους καρπούς η προσβολή γίνεται προσυλλεκτικά ή μετασυλλεκτικά. Προσυλλεκτικά προκαλεί συρρίκνωση, αφυδάτωση και μουμιοποίηση των καρπών, οι οποίοι παραμένουν πάνω στο δέντρο ή πέφτουν. Όταν η προσβολή γίνει σε ώριμους καρπούς, αυτοί σαπίζουν και στην επιφάνειά τους σχηματίζονται οι καρποφορίες του μύκητα κατά συγκεντρωτικούς κύκλους. Αν η προσβολή είναι όψιμη, τα συμπτώματα θα εμφανιστούν μετασυλλεκτικά. Η προσβολή εμφανίζεται στα άνθη την άνοιξη, 10-15 ημέρες μετά την άνθηση και ευνοείται από υγρό καιρό. Κρίσιμη περίοδος μολύνσεως είναι από αρχές Μαΐου έως τέλη Ιουνίου και από αρχές Αυγούστου έως τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ οι θερμοκρασίες που ευνοούν την ανάπτυξή της κυμαίνονται στους 5-27οC. Η προσβολή πραγματοποιεί κύκλο όταν οι μουμιοποιημένοι καρποί παραμείνουν στο δέντρο, εκεί όπου το χειμώνα τα ασκοσπόρια του μύκητα θα απελευθερωθούν εκ νέου για να διεισδύσουν με τη βοήθεια του αέρα και της βροχής στα άνθη της επόμενης άνοιξης για να υπάρξει παραγωγή κονιδίων και δευτερογενείς μολύνσεις. Αντιμετωπίζεται με μυκητοκτόνα φυτοφάρμακα και περιοδικούς ψεκασμούς από την άνθηση έως την εμφάνιση καρπιδίου και πριν από τη συγκομιδή. Οι συνήθεις ψεκασμοί είναι ένας στην έναρξη της άνθησης, ένας δεύτερος και τρίτος κατά την άνθηση και ένας τέταρτος μετά την πτώση των πετάλων.
Κατάλληλα φυτοφάρμακα: LUNA EXPERIENCE SC / CHORUS 50 WG / DELAN 70 WG.
3) Ανάρσια (Anarsia Lineatella):
Αποτελεί λεπιδόπτερο έντομο που διαχειμάζει ως προνύμφη δεύτερης ηλικίας σε κατάλληλες κρύπτες που σκάβει στο φλοιό ή κατασκευάζει στους νεαρούς βλαστούς. Προσβάλλει τους βλαστούς και τους καρπούς. Προκαλεί στοές, λύγισμα και καταστροφή των βλαστικών κορυφών, ενώ στους νεαρούς καρπούς προκαλεί επιφανειακά φαγώματα και στους ανεπτυγμένους, εισέρχεται στο εσωτερικό από στοές και τρέφεται από τη σάρκα κατά την περίοδο της ωρίμανσης. Η προσβολή εμφανίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους όπου συμπληρώνονται 2-3 γενεές με τη μέγιστη παρουσία ακμαίων τέλη Μαΐου, τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Στα τέλη Απριλίου-αρχές Μαΐου πραγματοποιείται η χρυσαλλίδωση. Η ανάπτυξη των προνυμφών της πρώτης γενεάς γίνεται εις βάρος των βλαστών και των μικρών καρπών στη φάση της αύξησης. Οι προνύμφες της δεύτερης γενεάς αναπτύσσονται κυρίως εις βάρος των καρπών και τα ωά της τρίτης γενεάς εκκολάπτονται κυρίως τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, ενώ οι προνύμφες κατασκευάζουν το καταφύγιο, όπου θα διαχειμάσουν. Τα αυγά εναποτίθενται στο πάνω μέρος των φύλλων, στους καρπούς και τα νεύρα. Η ανάπτυξη του εντόμου ενισχύεται από ξηρό και θερμό καιρό. Αντιμετωπίζεται με εντομοκτόνα φυτοφάρμακα: α) την άνοιξη, όταν οι νεαροί βλαστοί έχουν ρόδινη κορυφή και β) το καλοκαίρι, πριν από την ωρίμανση των καρπών. Εναντίον των προνυμφών που διαχειμάζουν θεωρείται αποτελεσματικός ένας ψεκασμός κατά την περίοδο του λήθαργου των δέντρων.
Κατάλληλα φυτοφάρμακα: ZIPPY
Όλες οι παραπάνω ασθένειες και οι δραστικές ουσίες για την αντιμετώπισή τους είναι ενδεικτικές και αποτελούν προτάσεις και συμβουλές του συνεργαζόμενου με το φυτώριό μας γεωπόνου Αποστόλου Θεόδωρου.