8194460 Ασθένειες Δαμασκηνιάς - Fytoriagogis.gr

Ασθένειες Δαμασκηνιάς

1) Κορύνεο (Coryneum Blight)


Προέρχεται από τον μύκητα Stigmina Carpophila ο οποίος εγκαθίσταται και διαχειμάζει στα έλκη των βλαστών και στους οφθαλμούς. Προσβάλλει κυρίως τα φύλλα και τους βλαστούς και σε μικρότερη έκταση τους οφθαλμούς, τα άνθη και τους καρπούς. Προκαλεί νεκρωτικές κηλιδώσεις στα φύλλα και τους καρπούς, μικρά έλκη στους βλαστούς και νεκρώσεις οφθαλμών. Τα χαρακτηριστικά συμπτώματα εμφανίζονται στο έλασμα των τρυφερών φύλλων και στην επιφάνεια των νεαρών καρπών. Στα φύλλα εμφανίζονται ερυθροκαστανές νεκρωτικές κηλίδες διαμέτρου 2-3mm οι οποίες στη συνέχεια αποξηραίνονται. Το σύμπτωμα αυτό είναι γνωστό και με την ονομασία «τρύπες από σκάγια», λόγω της ομοιότητας αυτής. Αν η προσβολή είναι μεγάλη, μπορεί να οδηγήσει σε φυλλόπτωση. Από την άλλη, στους καρπούς σχηματίζονται κηλίδες παρόμοιες με αυτές των φύλλων, οι οποίες είναι βυθισμένες και πολλές φορές επί των κηλίδων παρουσιάζεται έκκριση κόμεος. Η προσβολή εμφανίζεται καθ’ όλη τη βλαστική περίοδο, δηλαδή από την άνθηση των δέντρων μέχρι το φθινόπωρο και ευνοείται από το βροχερό καιρό και την υγρασία σε συνδυασμό με την ιδανική θερμοκρασία των 9-27οC. Αντιμετωπίζεται με μυκητοκτόνα φυτοφάρμακα: α) το φθινόπωρο, κατά την πτώση των φύλλων, β) το χειμώνα, όταν τα δέντρα βρίσκονται σε λήθαργο, λίγο πριν τη διόγκωση των οφθαλμών και γ) την άνοιξη, με την έναρξη της βλάστησης, αν συνεχίζει το πρόβλημα.

Κατάλληλα φυτοφάρμακα: THIRAM / DELAN / KOCIDE.

2) Ανάρσια (Anarsia Lineatella)


Προέρχεται από λεπιδόπτερο έντομο που διαχειμάζει ως προνύμφη δεύτερης ηλικίας σε κατάλληλες κρύπτες που σκάβει στο φλοιό ή κατασκευάζει στους νεαρούς βλαστούς. Στα τέλη Απριλίου-αρχές Μαΐου πραγματοποιείται η χρυσαλλίδωση μέσα σε ένα αραιό βομβύκιο, το οποίο κατασκευάζει σε προστατευμένα σημεία επάνω στο φυτό και στο έδαφος. Προκαλεί στοές, λύγισμα και καταστροφή των βλαστικών κορυφών, ενώ στους νεαρούς καρπούς προκαλεί επιφανειακά φαγώματα και στους ανεπτυγμένους, εισέρχεται στο εσωτερικό από στοές και τρέφεται από τη σάρκα κατά την περίοδο της ωρίμανσης. Η προσβολή εμφανίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους όπου συμπληρώνονται 2-3 γενεές με τη μέγιστη παρουσία ακμαίων τέλη Μαΐου, τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Η ανάπτυξη των προνυμφών της πρώτης γενεάς γίνεται εις βάρος των βλαστών και των μικρών καρπών στη φάση της αύξησης. Οι προνύμφες της δεύτερης γενεάς αναπτύσσονται κυρίως εις βάρος των καρπών και τα ωά της τρίτης γενεάς εκκολάπτονται κυρίως τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, ενώ οι προνύμφες κατασκευάζουν το καταφύγιο, όπου θα διαχειμάσουν. Αντιμετωπίζεται με εντομοκτόνα φυτοφάρμακα: α) την άνοιξη, όταν οι νεαροί βλαστοί έχουν ρόδινη κορυφή και β) το καλοκαίρι, πριν από την ωρίμανση των καρπών.

Κατάλληλα φυτοφάρμακα: BAYTHROID BETA / CYFOS / POLECI.

3) Καρπόκαψα (Cydia ή Laspeyresia Funebrana)


Προέρχεται από λεπιδόπτερο έντομο που διαχειμάζει ως ανεπτυγμένη προνύμφη κάτω από ξερούς φλοιούς δένδρων, σε ρωγμές του κορμού ή στο έδαφος ανάμεσα στις ρίζες ή στο ανώτερο στρώμα του εδάφους. Προσβάλλει σοβαρά τους καρπούς. Τα λεπιδόπτερα προκαλούν μεγάλες καταστροφές στους νεαρούς αναπτυσσόμενους καρπούς, γεννώντας ωά πάνω σε αυτούς. Μόλις αυτά εκκολαφθούν, οι κάμπιες ανοίγουν στοές στον καρπό, εισχωρούν στη σάρκα του και τρέφονται έως τον Αύγουστο, οπότε και εγκαταλείπουν τους καρπούς. Οι καρποί που προσβάλλονται, σαπίζουν και πέφτουν από το δέντρο. Η προσβολή εμφανίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους έχοντας 4-5 γενεές. Τα ενήλικα άτομα της γενεάς που διαχείμασε, εμφανίζονται την άνοιξη με την έκπτυξη των φυλλοφόρων οφθαλμών. Τα ενήλικα της διαχειμάζουσας μορφής ωοτοκούν στους νεαρούς βλαστούς και στον κορμό. Τα ωά εναποτίθενται στους καρπούς, από τα θηλυκά λεπιδόπτερα, από τον Ιούνιο έως τα τέλη Ιουλίου. Αντιμετωπίζεται με εντομοκτόνα φυτοφάρμακα: α) με χειμερινούς ψεκασμούς, β) ψεκασμούς κατά την πτώση των πετάλων των ανθέων και γ) ψεκασμούς κατά την ανάπτυξη των καρπιδίων.

Κατάλληλα φυτοφάρμακα: CORAGEN / CYFOS / SWIFT.

Όλες οι παραπάνω ασθένειες και οι δραστικές ουσίες για την αντιμετώπισή τους είναι ενδεικτικές και αποτελούν προτάσεις και συμβουλές του συνεργαζόμενου με το φυτώριό μας γεωπόνου Αποστόλου Θεόδωρου.