1) Φουζικλάδιο (Spilocaea Pyracanthae)
Προέρχεται από μύκητα που διαχειμάζει στα πεσμένα στο έδαφος φύλλα, σε μορφή περιθηκίων που ωριμάζουν την επόμενη άνοιξη. Αποτελεί την σοβαρότερη ασθένεια της μουσμουλιάς και προσβάλει κυρίως τα άνθη, τα νεαρά φύλλα και τους καρπούς και σπανιότερα τους τρυφερούς βλαστούς. Προκαλεί στα φύλλα και στους καρπούς χαρακτηριστικές κυκλικές ή ακανόνιστες κηλίδες οι οποίες αρχικά έχουν χρώμα λαδί και μετέπειτα αποκτούν σκούρο καστανό χρώμα και βελούδινη υφή. Με την πάροδο του χρόνου οι κηλίδες εξελίσσονται σε ξηρές φελλώδεις περιοχές. Αν η προσβολή είναι πρόωρη, έχει ως αποτέλεσμα την παραμόρφωση ή την καρπόπτωση. Επίσης, οι προσβολές συντελούν στην εξασθένιση του δέντρου λόγω της πρόωρης φυλλόπτωσης και της μειωμένης φωτοσυνθετικής ικανότητας. Αν όμως η προσβολή είναι όψιμη, τα συμπτώματά της εμφανίζονται και μετασυλλεκτικά. Η προσβολή εμφανίζεται λίγο πριν την άνθηση και συνεχίζει καθ’ όλη την εποχή της άνοιξης, με τα κονίδια να μεταφέρονται με τη βροχή και τον αέρα και να προκαλούν τις πρωτογενείς μολύνσεις στα φυτικά μέρη. Η ανάπτυξή της ευνοείται από ψυχρό και υγρό καιρό και θερμοκρασίες 7-25οC. Αντιμετωπίζεται με μυκητοκτόνα φυτοφάρμακα, προληπτικά με τρεις ψεκασμούς, έναν λίγο πριν την άνθηση, έναν μετά τη πτώση των πετάλων και έναν τελευταίο 15 ημέρες μετά από τον δεύτερο. Εφόσον υπάρχει ανάγκη, οι ψεκασμοί μπορούν να συνεχισθούν ανά 15 ημέρες. Για τον περιορισμό των εστιών μόλυνσης συνιστάται η αφαίρεση από το δένδρο όλων των προσβεβλημένων καρπών και βλαστών. Το μέτρο αυτό πρέπει να εφαρμόζεται πριν από την έναρξη των βροχών του φθινοπώρου και να επαναλαμβάνεται μέσα στο χειμώνα.
Κατάλληλα φυτοφάρμακα: INDAR 5 EW / SYSTHANE 4,5 EW / MANCOZEB.
2) Μονίλια ή Φαιά Σήψη (Monilia Laxa)
Προέρχεται από μύκητα που διαχειμάζει στους αποξηραμένους κλαδίσκους, τα άνθη, φύλλα, τα έλκη και τους μουμιοποιημένους καρπούς και προσβάλλει κυρίως τα άνθη, τους νεαρούς βλαστούς και τους καρπούς σε όλα τα στάδιά τους, από τον σχηματισμό έως την αποθήκευσή τους. Προκαλεί ξήρανση των ανθέων και κηλίδα στους βλαστούς η οποία επεκτεινόμενη περιβάλλει το βλαστό με αποτέλεσμα την μάρανση και ξήρανσή του. Στους καρπούς προκαλεί συρρίκνωση και μουμιοποίηση των μικρών κυρίως καρπών, οι οποίοι παραμένουν πάνω στο δένδρο. Η προσβολή των καρπών μπορεί να γίνει καθ’ όλο το διάστημα της αναπτύξεώς τους μέχρι τη συγκομιδή. Όταν η προσβολή γίνει σε ώριμους καρπούς, αυτοί σαπίζουν και στην επιφάνειά τους σχηματίζονται οι καρποφορίες του μύκητα κατά συγκεντρωτικούς κύκλους. Η προσβολή εμφανίζεται με μεγαλύτερο ποσοστό μολυσμάτων στα άνθη, την περίοδο της άνθησης και ευνοείται από τον υγρό και βροχερό καιρό. Στις εστίες μολύνσεως σχηματίζονται το χειμώνα και μέχρι το τέλος Μαΐου οι καρποφορίες του παθογόνου. Θερμοκρασίες μεταξύ 5-27οC ευνοούν την ανάπτυξή της. Η προσβολή πραγματοποιεί κύκλο όταν οι μουμιοποιημένοι καρποί παραμείνουν στο δέντρο, εκεί όπου το χειμώνα τα ασκοσπόρια του μύκητα θα απελευθερωθούν εκ νέου για να διεισδύσουν με τη βοήθεια του αέρα και της βροχής στα άνθη της επόμενης χρονιάς και να υπάρξει παραγωγή κονιδίων και δευτερογενείς μολύνσεις. Η ευπάθεια των καρπών αυξάνει όσο πλησιάζουν στην ωριμότητα και γι’ αυτό προβλήματα μολύνσεως των καρπών δημιουργούνται, εφ’ όσον υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για μόλυνση, λίγο πριν τη συγκομιδή ή και μετασυλλεκτικά. Αντιμετωπίζεται με μυκητοκτόνα φυτοφάρμακα και περιοδικούς ψεκασμούς από την άνθηση έως την εμφάνιση καρπιδίου και λίγες ημέρες πριν από τη συγκομιδή. Οι συνήθεις ψεκασμοί είναι ένας κατά την έκπτυξη των οφθαλών, ένας κατά τη διάρκεια της άνθησης και ένας μετά την πλήρη άνθηση. Για την προστασία των καρπών από προσυλλεκτικές και μετασυλλεκτικές σήψεις συνιστάται ένας ακόμη ψεκασμός προ της συγκομιδής.
Κατάλληλα φυτοφάρμακα: SWITCH / ΝΕΟΤΟΨΙΝ.
Όλες οι παραπάνω ασθένειες και οι δραστικές ουσίες για την αντιμετώπισή τους είναι ενδεικτικές και αποτελούν προτάσεις και συμβουλές του συνεργαζόμενου με το φυτώριό μας γεωπόνου Αποστόλου Θεόδωρου.