1) Εξώασκος (Leaf Curl)
Προέρχεται από μύκητα Taphrina που διαχειμάζει μεταξύ των χιτώνων των οφθαλμών και στις πτυχώσεις του φλοιού των κλάδων των προσβεβλημένων δέντρων. Προσβάλλει κυρίως τα νεαρά φύλλα και για αυτό η ασθένεια είναι γνωστή και με την ονομασία “καρούλιασμα των φύλλων”. Σπανιότερα επηρεάζει τους τρυφερούς βλαστούς, τους καρπούς και τα άνθη. Προκαλεί χαρακτηριστική παραμόρφωση στο φύλλωμα των δέντρων. Το έλασμα των προσβεβλημένων φύλλων παρουσιάζει αρχικά ανώμαλη χαρακτηριστική πάχυνση η οποία μπορεί να καταλαμβάνει ένα μόνο μέρος της επιφάνειας του φύλλου ή και ολόκληρο. Τα φύλλα κατσαρώνουν, παραμορφώνονται και αποκτούν κόκκινο και μετέπειτα κίτρινο χρώμα. Τα προσβεβλημένα σημεία αποκτούν αλευρώδη όψη, γίνονται καστανά, ξηραίνονται και πέφτουν. Αν η προσβολή είναι μεγάλη, το δέντρο εμφανίζει έντονη φυλλόπτωση. Αργότερα, το δέντρο σχηματίζει νέα βλάστηση με υγιές φύλλωμα, το οποίο παραμένει υγιές και δεν μολύνεται από το παθογόνο. Ωστόσο, ο σχηματισμός της νέας βλάστησης συμβάλει στην εξασθένηση του δέντρου και οδηγεί τελικά σε σημαντική καρπόπτωση. Οι βλαστοί προσβάλλονται όταν είναι τρυφεροί με αποτέλεσμα να διογκώνονται, να παραμορφώνονται και να παρουσιάζουν χλώρωση ή κόκκινο μεταχρωματισμό, ενώ οι καρποί παρουσιάζουν τοπικά κιτρινοπράσινες ή κόκκινες διογκώσεις και πέφτουν πρόωρα. Η προσβολή εμφανίζεται νωρίς την άνοιξη, συνήθως ένα μήνα μετά από την πλήρη άνθηση των δέντρων. Τα βλαστοσπόρια είναι πολύ ανθεκτικά στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και μπορεί να επιβιώσουν περισσότερο από δύο χρόνια. Το παθογόνο έχει συνήθως μία ή σπανιότερα δύο γενεές το έτος. Με υγρό και βροχερό καιρό κατά την περίοδο της άνοιξης και ιδίως για σύντομο χρονικό διάστημα μετά την έκπτυξη των οφθαλμών, τα σπόρια του μύκητα μεταφέρονται στα τρυφερά όργανα του δέντρου και προκαλούν την μόλυνση. Οι χαμηλές θερμοκρασίες και η υψηλή υγρασία ευνοούν την εξέλιξη της ασθένειας, με θερμοκρασίες μεταξύ 10-20oC, να είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξή της. Αντιμετωπίζεται με μυκητοκτόνα φυτοφάρμακα και ψεκασμούς κατά τη διαχείμαση, πριν από την μόλυνση της νέας βλάστησης. Οι συνήθεις ψεκασμοί πραγματοποιούνται το φθινόπωρο κατά την πτώση των φύλλων ή το χειμώνα κατά τη διάρκεια του λήθαργου των δέντρων και μέχρι την έναρξη φουσκώματος των οφθαλμών. Αν όμως το παθογόνο προσβάλει τη νέα βλάστηση, η καταπολέμησή του είναι αδύνατη.
Κατάλληλα φυτοφάρμακα: ZIRAM / SCORE 25 EC / DACONIL 500 SC.
2) Ανάρσια (Anarsia Lineatella Zeller)
Αποτελεί λεπιδόπτερο έντομο που διαχειμάζει ως προνύμφη δεύτερης ηλικίας σε κατάλληλες κρύπτες που σκάβει στο φλοιό ή κατασκευάζει στους νεαρούς βλαστούς. Η ροδακινιά αποτελεί τον κυριότερο ξενιστή της και προσβάλλει τους βλαστούς και τους καρπούς. Προκαλεί στοές, εξού και βλαστορύκτης, λύγισμα και καταστροφή των βλαστικών κορυφών, ενώ στους νεαρούς καρπούς προκαλεί επιφανειακά φαγώματα και στους ανεπτυγμένους, εισέρχεται στο εσωτερικό από στοές και τρέφεται από τη σάρκα κατά την περίοδο της ωρίμανσης. Η προσβολή εμφανίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους όπου συμπληρώνονται 2-3 γενεές με τη μέγιστη παρουσία ακμαίων τέλη Μαΐου, τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Στα τέλη Απριλίου-αρχές Μαΐου πραγματοποιείται η χρυσαλλίδωση. Η ανάπτυξη των προνυμφών της πρώτης γενεάς γίνεται εις βάρος των βλαστών και των μικρών καρπών στη φάση της αύξησης. Οι προνύμφες της δεύτερης γενεάς αναπτύσσονται κυρίως εις βάρος των καρπών και τα ωά της τρίτης γενεάς εκκολάπτονται κυρίως τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, ενώ οι προνύμφες κατασκευάζουν το καταφύγιο, όπου θα διαχειμάσουν. Τα αυγά εναποτίθενται στο πάνω μέρος των φύλλων, στους καρπούς και τα νεύρα. Η ανάπτυξη του εντόμου ενισχύεται από ξηρό και θερμό καιρό. Αντιμετωπίζεται με εντομοκτόνα φυτοφάρμακα: α) την άνοιξη, όταν οι νεαροί βλαστοί έχουν ρόδινη κορυφή και β) το καλοκαίρι, πριν από την ωρίμανση των καρπών. Εναντίον των προνυμφών που διαχειμάζουν θεωρείται αποτελεσματικός ένας ψεκασμός κατά την περίοδο του λήθαργου των δέντρων, αφού τέλος του χειμώνα ξεκινάει τη διατροφική της δραστηριότητα, εις βάρος αρχικά των οφθαλμών και των ανθέων.
Κατάλληλα φυτοφάρμακα: CORAGEN 20 SC / IMIDAN 50 WP / DECIS PROTECH 15 EW.
3) Φυλλοδέτης (Adoxophyes Orana)
Αποτελεί λεπιδόπτερο έντομο που διαχειμάζει ως προνύμφη τρίτου σταδίου μέσα σε μετάξινο ιστό στις σχισμές του φλοιού των δέντρων, στους οφθαλμούς και στα πεσμένα στο έδαφος φύλλα. Προσβάλλει τους βλαστούς, τα φύλλα και τους καρπούς. Προκαλεί στα φύλλα από τα οποία τρέφεται συστροφή, τα συνενώνει και τυλίγεται-κρύβεται μέσα σε αυτά με έναν επιμήκη μετάξινο ιστό. Παρόμοιες προσβολές εμφανίζει και στους βλαστούς. Στους καρπούς δημιουργεί επιφανειακές στοές και χαρακτηριστικό λέκιασμα, καθιστώντας τους μη εμπορεύσιμους. Η προσβολή εμφανίζεται σε 3-4 γενεές. Οι διαχειμάζουσες προνύμφες δραστηριοποιούνται το δεύτερο δεκαήμερο Μαρτίου. Οι προνύμφες της πρώτης γενιάς εμφανίζονται από μέσα Μαΐου ως αρχές Ιουνίου, της δεύτερης από αρχές Ιουλίου ως αρχές Αυγούστου, της τρίτης από αρχές Αυγούστου ως αρχές Σεπτεμβρίου και της τέταρτης από μέσα Σεπτεμβρίου ως την άνοιξη. Αντιμετωπίζεται με εντομοκτόνα φυτοφάρμακα και ψεκασμούς κατά τη διάρκεια της πρώτης πτήσης, πριν αρχίσει η συστροφή των φύλλων. Ο ψεκασμός επαναλαμβάνεται μετά από περίπου δύο εβδομάδες και είναι σημαντικός αφού καθορίζει την μετέπειτα εξέλιξη της προσβολής. Αν γίνει επιτυχής καταπολέμηση της πρώτης γενιάς, οι μετέπειτα ψεκασμοί δεν είναι απαραίτητοι.
Κατάλληλα φυτοφάρμακα: KARATE ZEON 10 CS / AFFIRM 095 SG.
Όλες οι παραπάνω ασθένειες και οι δραστικές ουσίες για την αντιμετώπισή τους είναι ενδεικτικές και αποτελούν προτάσεις και συμβουλές του συνεργαζόμενου με το φυτώριό μας γεωπόνου Αποστόλου Θεόδωρου.