8194460 Αχλαδιά (Pyrus) - Fytoriagogis.gr

Αχλαδιά (Pyrus)

Αχλαδιά (Pyrus)

Αχλαδιά (Pyrus)

Η Αχλαδιά ή αλλιώς απιδιά, είναι οπωροφόρο δέντρο και καλλιεργείται σε όλες τις εύκρατες χώρες. Κατάγεται από τις περιοχές γύρω από την Κασπία θάλασσα και βρέθηκε στην Ελλάδα από την αρχαιότητα. Στην Ευρώπη καλλιεργείται από τον 17ο αιώνα. Η αχλαδιά, έχει λευκά άνθη ή ελαφρώς ρόδινα που μοιάζουν με αυτά της μηλιάς και ανθίζει τον Απρίλιο-Μάιο, πριν βγουν τα λαμπερά, πριονωτά, σε σχήμα καρδιάς φύλλα ή ταυτόχρονα με αυτά. Η ανθοφορία διαρκεί περίπου 20 μέρες. Από το 4ο έως 7ο έτος μετά τη φύτευση, αρχίζει η ικανοποιητική απόδοση του δέντρου. Καλλιεργείται για το νόστιμο καρπό της, το αχλάδι. Ως δέντρο, είναι εξαιρετικά ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες και μπορεί να αντέξει έως τους –20οC, πριν όμως ανθίσει. Όταν οι καρποί δέσουν τότε η ανθεκτικότητα του δέντρου στο κρύο πέφτει και φτάνει στους –2οC. Το έδαφος πρέπει να είναι ελαφρύ και δροσερό, ενώ αργιλώδη εδάφη είναι απαγορευτικά στην ανάπτυξη του δέντρου. Όταν δεν υπάρχει αρκετή υγρασία ή ικανοποιητικός αριθμός βροχοπτώσεων τότε χρειάζεται πότισμα γιατί το δέντρο είναι ευαίσθητο στην ξηρασία. Τέλος, οι ποικιλίες της αχλαδιάς, διαφέρουν σημαντικά στο χρόνο ωρίμανσης των καρπών, ξεκινώντας από Ιούνιο και φτάνοντας έως Σεπτέμβριο, όπου σε συνδυασμό με τη δυνατότητα συντήρησης των καρπών για μερικούς μήνες, βρίσκουμε αχλάδια στην αγορά σχεδόν όλο το έτος.

ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΩΡΙΜΑΝΣΕΩΣ

ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΙΟΥNΙΟΣ ΙΟΥΛΙΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
ΚΟΝΤΟΥΛΑ 25/6
ΚΟΣΙΑ (COSCIA) 10/7
ΣΑΝΤΑ ΜΑΡΙΑ (SANTA MARIA) 20/7
ΚΡΥΣΤΑΛΛΙ (ΒΟΥΤΥΡΑΤΟ ή ΤΣΑΚΩΝΙΚΟ) 30/7
ΟΥΪΛΙΑΜΣ (WILLIAMS) 15/8
ΧΑΪΛΑΝΤ (HIGHLAND) 22/8
ΑΜΠΑΤΕ ΦΕΤΕΛ (ABATE FETEL) 25/8
ΠΑΣΑ ΚΡΑΣΑΝΑ (PASSA CRASSANA) 30/9

+ Για περισσότερες ποικιλίες, επικοινωνήστε με το φυτώριό μας!

ΚΟΝΤΟΥΛΑ
Ποικιλία με καρπούς μετρίου μεγέθους και χρώματος κίτρινο-πράσινο. Οι καρποί της είναι αρωματικοί, γευστικοί και χυμώδεις. Το κοτσάνι του καρπού είναι κοντό και παχύ. Η ποικιλία αυτή καλλιεργείται σε μεγάλο βαθμό στη νότια Ελλάδα και είναι αρκετά παραγωγική. Το δέντρο της ποικιλίας αυτής είναι μετρίου μεγέθους και ζωηρής ανάπτυξης, ενώ φέρει μερικά αγκάθια. Καλοί επικονιαστές της είναι οι ποικιλίες Κρυστάλλι και Κόσια (Cosia). Η ποικιλία Κοντούλα ωριμάζει το 3ο δεκαήμερο του Ιουνίου.




ΚΟΣΙΑ (COSCIA)
Ποικιλία με καρπούς μετρίου μεγέθους και χρώματος κίτρινο. Οι καρποί της έχουν κωνικό σχήμα, είναι ιδιαίτερα αρωματικοί και χυμώδεις, όμως δεν συντηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το δέντρο της ποικιλίας αυτής είναι μέτριας ζωηρότητας και αρκετά παραγωγικό. Συνηθίζεται να εμβολιάζεται σε ζωηρά υποκείμενα, όπως το ΒΑ29 με το οποίο έχει καλή συμφωνία. Χαρακτηριστικό του αποτελεί η μεγάλη διάρκεια άνθησής του, γεγονός που το καθιστά έναν από τους καλύτερους επικονιαστές. Καλοί επικονιαστές της είναι οι ποικιλίες Ουίλιαμς (Williams) και Κρυστάλλι. Η ποικιλία Κόσια (Coscia) ωριμάζει το 1ο δεκαήμερο του Ιουλίου.


ΣΑΝΤΑ ΜΑΡΙΑ (SANTA MARIA)
Ποικιλία με καρπούς μεγάλου μεγέθους και χρώματος κίτρινο (ελαφρώς κοκκινωπό σε ορισμένα ηλιόλουστα σημεία του καρπού). Οι καρποί της έχουν σχήμα επίμηκες, είναι χυμώδεις και έχουν λευκόχρωμη σάρκα. Το δέντρο της ποικιλίας αυτής είναι μέτριας ζωηρότητας και αρκετά παραγωγικό. Συνηθίζεται να εμβολιάζεται σε ζωηρά υποκείμενα, όπως το ΒΑ29 με το οποίο έχει καλή συμφωνία. Προήλθε από διασταύρωση των ποικιλιών Κόσια (Coscia) και Ουίλιαμς (Williams). Για καλύτερα αποτελέσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως επικονιαστές οι ποικιλίες Αμπάτε Φέτελ (Abate Fetel) και Κόσια (Coscia). Η ποικιλία Σάντα Μαρία (Santa Maria) ωριμάζει το 3ο δεκαήμερο του Ιουλίου.


ΚΡΥΣΤΑΛΛΙ (ΒΟΥΤΥΡΑΤΟ ή ΤΣΑΚΩΝΙΚΟ)
Ποικιλία με καρπούς μετρίου μεγέθους και χρώματος πράσινο που κατά την ωρίμανση γίνονται ελαφρώς κίτρινο-χάλκινο. Οι καρποί της έχουν σχήμα επίμηκες με μακρύ κοτσάνι, είναι πολύ χυμώδεις, γλυκοί και αρωματικοί. Το δέντρο της ποικιλίας αυτής είναι ζωηρής ανάπτυξης, αρκετά μεγάλο σε μέγεθος και παραγωγικό. Συνηθίζεται να εμβολιάζεται σε υποκείμενο ΒΑ29 με το οποίο έχει καλή συμφωνία. Καλοί επικονιαστές της είναι οι ποικιλίες Κόσια (Coscia) και Κοντούλα. Η ποικιλία Κρυστάλλι (Βουτυράτο ή Τσακώνικο) ωριμάζει το 3ο δεκαήμερο του Ιουλίου.


ΟΥΪΛΙΑΜΣ (WILLIAMS)
Ποικιλία με καρπούς μετρίου-μεγάλου μεγέθους και χρώματος πράσινο που κατά την ωρίμανση γίνονται κίτρινο. Οι καρποί της έχουν λευκόχρωμη σάρκα, ελαφρώς όξινη αλλά ευχάριστη γεύση και είναι αρκετά χυμώδεις. Χρησιμοποιούνται κυρίως για βιομηχανική επεξεργασία (κομπόστες-χυμοποίηση) αλλά και για νωπή κατανάλωση. Το δέντρο της ποικιλίας αυτής είναι μέτριας ζωηρότητας και υψηλής παραγωγικότητας. Παρουσιάζει προβλήματα καρπόπτωσης. Καλοί επικονιαστές της είναι οι ποικιλίες Αμπάτε Φέτελ (Abate Fetel), Κόσια (Coscia), Πάσα Κρασάνα (Passa Crassana) και Χάιλαντ (Highland). Η ποικιλία Ουίλιαμς (Williams) ωριμάζει το 2ο δεκαήμερο του Αυγούστου.


ΧΑΪΛΑΝΤ (HIGHLAND)
Ποικιλία με καρπούς μεγάλου μεγέθους και χρώματος πράσινο-κίτρινο που κοκκινίζει ελαφρώς στα ηλιόλουστα σημεία του καρπού. Οι καρποί της έχουν γλυκιά γεύση με ελαφριά οξύτητα και διατηρούνται για αρκετό καιρό στο ψυγείο. Το δέντρο της ποικιλίας αυτής είναι ζωηρής ανάπτυξης και υψηλής παραγωγικότητας. Καλοί επικονιαστές της είναι οι ποικιλίες Αμπάτε Φέτελ (Abate Fetel) και Ουίλιαμς (Williams). Η ποικιλία Χάιλαντ (Highland) ωριμάζει το 3ο δεκαήμερο του Αυγούστου.




Ποικιλία με καρπούς μεγάλου μεγέθους και χρώματος κίτρινο με εμφανή καφέ στίγματα (σαν σκουριά). Οι καρποί της έχουν σχήμα καμπανοειδές, διατηρούνται για αρκετό καιρό στο ψυγείο και η σάρκα τους είναι λευκόχρωμη, γλυκιά και ζουμερή. Το δέντρο της ποικιλίας αυτής εμφανίζει τα φύλλα του νωρίτερα από τα άνθη, είναι μέτριας ζωηρότητας και αρκετά παραγωγικό. Καλοί επικονιαστές της είναι οι ποικιλίες Πάσα Κρασάνα (Passa Crassana), Ουίλιαμς (Williams), Κόσια (Coscia) και Χάιλαντ (Highland). Η ποικιλία Αμπάτε Φέτελ (Abate Fetel) ωριμάζει το 3ο δεκαήμερο του Αυγούστου.



ΠΑΣΑ ΚΡΑΣΑΝΑ (PASSA CRASSANA)
Ποικιλία με καρπούς μεγάλου μεγέθους και χρώματος κίτρινο-πράσινο με χαρακτηριστικά καφετί στίγματα. Οι καρποί της έχουν σχήμα σφαιρικό ή ελαφρώς ωοειδές, διατηρούνται για αρκετό καιρό στο ψυγείο και η σάρκα τους είναι λευκόχρωμη, ελαφρώς όξινη, αλλά πολύ νόστιμη. Το δέντρο της ποικιλίας αυτής είναι μέτριας ζωηρότητας και πολύ παραγωγικό, αλλά ευαίσθητο στο βακτηριακό κάψιμο. Συνηθίζεται να εμβολιάζεται σε υποκείμενα ζωηρά, όπως το ΒΑ29 με το οποίο έχει καλή συμφωνία. Καλοί επικονιαστές της είναι οι ποικιλίες Αμπάτε Φέτελ (Abate Fetel) και Ουίλιαμς (Williams). Η ποικιλία Πάσα Κρασάνα (Passa Crassana) ωριμάζει το 3ο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη.



* Ο παρών ιστότοπος δημιουργήθηκε προκειμένου να προσφέρει πληροφορίες και υπηρεσίες στους επισκέπτες. Ορισμένες από τις φωτογραφίες & πληροφορίες που υπάρχουν σε αυτόν, δεν ανήκουν στο αρχείο μας. Πηγή τους αποτελεί η ελεύθερη αναζήτηση στο διαδίκτυο και κανένα δικαίωμα δεν αξιώνουμε για αυτές. Το περιεχόμενο του ιστότοπου διατίθεται στους επισκέπτες/χρήστες αποκλειστικά για προσωπική χρήση.