Κερασιά (Prunus Avium)

Κερασιά

Κερασιά (Prunus Avium)

Η Κερασιά είναι φυλλοβόλο δέντρο που φτάνει σε ύψος τα 20m. Κανείς δεν γνωρίζει με σιγουριά τον τόπο καταγωγής της, ωστόσο οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι προέρχονταν από την Μικρά Ασία και συγκεκριμένα από την πόλη της Κερασούντας (εξ’ ου και το όνομα). Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, το όνομα της κερασιάς, προέρχεται από τη λέξη «κεραία», εξαιτίας της ορθόκλαδης ανάπτυξης του δέντρου. Καλλιεργείται για το νόστιμο καρπό της, το κεράσι, ενώ υπάρχουν και ποικιλίες που καλλιεργούνται για καλλωπιστικούς σκοπούς. Την πρώτη θέση παγκοσμίως στην ετήσια παραγωγή κερασιών κατέχει η Τουρκία, ενώ ακλουθούν Η.Π.Α., Ιταλία κ.α.. Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 12η θέση, με την καλλιέργειά της να απαντάται σε διάφορες περιοχές της χώρας, αλλά οι μεγαλύτερες καλλιεργήσιμες εκτάσεις (80% εγχώριας παραγωγής) βρίσκονται στην κεντρική Μακεδονία και συγκεκριμένα στους Νομούς Πέλλας και Ημαθίας. Χαρακτηρίζεται από πλήθος δεκάδων ποικιλιών που διαφέρουν μεταξύ τους τόσο ως προς το χρόνο ωρίμανσης, όσο και προς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους. Ανθίζει την άνοιξη με λευκά άνθη που εμφανίζονται πριν από την έκπτυξη των φύλλων, τα οποία όμως είναι ευαίσθητα στις βροχοπτώσεις. Ως δέντρο, προτιμά τα βαθιά πηλώδη, πηλοαμμώδη, αμμοπηλώδη ή χαλκιώδη εδάφη, με σχετική υγρασία και καλή αποστράγγιση. Ενδείκνυται για τις ορεινές περιοχές με υψόμετρο έως 1.000m, αλλά ευδοκιμεί και σε ημιορεινές, λοφώδεις και πεδινές περιοχές. Είναι ανθεκτική στο κρύο και χρειάζεται αρκετές ώρες χειμερινού ψύχους. Παράλληλα, τα χρησιμοποιούμενα κλωνικά υποκείμενα (Cab 6P, MaxMa κ.α.) συντελούν στην προσαρμοστικότητα και στην ανάπτυξη του δέντρου σε διαφορετικούς τύπους εδαφών. Τέλος, η κερασιά είναι παραγωγική για περίπου 40 χρόνια και η καρποφορία της αρχίζει από τον 3-4ο χρόνο, ανάλογα με το χρησιμοποιούμενο υποκείμενο.

ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΩΡΙΜΑΝΣΕΩΣ

ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΑΠΡΙΛΙΟΣ ΜΑΪΟΣ ΙΟΥΝΙΟΣ
ΒΥΣΣΙΝΑ ΦΛΩΡΙΝΗΣ (SOUR CHERRY) 5/6
ΠΙΓΚΑΡΟ ΑΡΓΚΟ 27/4
ΕΡΛΙ ΛΟΡΙ (EARLY LORY) 5/5
ΜΠΟΥΡΛΑ (BURLAT) 12/5
ΣΑΜΠΡΙΝΑ (SABRINA) 20/5
ΤΖΟΡΤΖΙΑ (GIORGIA) 22/5
ΤΣΟΛΑΚΕΪΚΟ 22/5
ΚΑΝΑΝΤΑ ΤΖΑΪΑΝΤ (CANADA GIANT) 25/5
ΤΖΑΪΑΝΤ ΡΕΝΤ (GIANT RED) 30/5
ΚΑΡΜΕΝ (CARMEN) 1/6
ΦΕΡΟΒΙΑ (FERROVIA) 5/6
ΛΑΠΕΝ (LAPINS) 7/6
ΤΡΑΓΑΝΑ ΕΔΕΣΣΗΣ (TRAGANA) 11/6
ΣΚΙΝΑ (SKEENA) 11/6
ΦΡΑΟΥΛΑ (GREEK STRAWBERRY CHERRY) 13/6
ΡΕΓΚΙΝΑ (REGINA) 15/6
ΚΟΡΝΤΙΑ (KORDIA) 18/6
ΟΨΙΜΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ (GERMERSDORFER) 20/6

+ Για περισσότερες ποικιλίες, επικοινωνήστε με το φυτώριό μας!

Κερασιά
Ποικιλία με καρπό μετρίου μεγέθους και σχήματος σφαιρικό. Ο καρπός έχει χρώμα σκούρο κόκκινο και είναι τραγανός, χυμώδης με υψηλή περιεκτικότητα σε οξέα, ανθεκτικός στις μεταφορές και διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα στο δέντρο, όταν ωριμάσει. Το δέντρο της ποικιλίας αυτής είναι μετρίου μεγέθους, ορθοκλαδούς και ζωηρής ανάπτυξης και εισέρχεται στην παραγωγή από το 3-4ο έτος. Χαρακτηριστικό της αποτελεί η μεγάλη και σταθερή παραγωγικότητα. Παρουσιάζει ευαισθησία στην ασθένεια της μονίλιας. Η Βυσσινιά Φλωρίνης είναι αυτογόνιμη ποικιλία και ωριμάζει το 2ο δεκαήμερο του Ιουνίου.



Κερασιά
Υπερπρώιμη ποικιλία, με καρπό μετρίου-μεγάλου μεγέθους και σχήματος σφαιρικό. Ο καρπός έχει χρώμα λαμπερό κόκκινο, ενώ η σάρκα κόκκινο και είναι γλυκός, ελαφρώς υπόξινος, χυμώδης, τραγανός και γευστικός. Το δέντρο της ποικιλίας αυτής είναι ζωηρής και ημιορθοκλαδούς ανάπτυξης, με καλή και σταθερή παραγωγικότητα. Παρουσιάζει αντοχή στο σχίσιμο του καρπού και μεγάλο ενδιαφέρον λόγω της πρωιμότητας. Η ποικιλία Πιγκαρό Αργκό είναι αυτογόνιμη και ωριμάζει τέλος Απριλίου – αρχές Μαΐου.



Κερασιά
Πρώιμη ποικιλία, με καρπό μετρίου-μεγάλου μεγέθους και σχήματος σφαιρικό, ελαφρώς πεπλατυσμένο. Ο καρπός έχει χρώμα σκούρο κόκκινο, ενώ η σάρκα κόκκινο και είναι γλυκός, τραγανός και εξαιρετικά γευστικός. Το δέντρο της ποικιλίας αυτής είναι ζωηρής και πλαγιοκλαδούς ανάπτυξης, με πολύ καλή παραγωγικότητα. Παρουσιάζει μεγάλο ποσοστό καρπόδεσης, αλλά είναι ευαίσθητη στο σχίσιμο του καρπού και στην ασθένεια της μονίλιας. Καλός επικονιαστής της είναι η ποικιλία Λόρυ Μπλούμ (Lory Bloom). Η ποικιλία Έρλι Λόρι (Early Lory) ωριμάζει το 1ο δεκαήμερο του Μαΐου.



Κερασιά
Πρώιμη ποικιλία, με καρπό μεγάλου μεγέθους και σχήματος σφαιρικό-καρδιόσχημο. Ο καρπός έχει χρώμα λαμπερό κόκκινο, ενώ η σάρκα ροζ-κόκκινο και είναι ημιτραγανός, χυμώδης, γευστικός και ανθεκτικός στις μεταφορές. Το δέντρο της ποικιλίας αυτής είναι ζωηρής και ορθοκλαδούς ανάπτυξης, με υψηλή και σταθερή παραγωγικότητα. Παρουσιάζει αντοχή στις ασθένειες κορύνεο και ανθράκωση, αλλά μέτρια-μεγάλη ευαισθησία στο σχίσιμο του καρπού και στην ασθένεια της μονίλιας. Καλοί επικονιαστές της είναι οι ποικιλίες Τζόρτζια (Giorgia) και Λαπέν (Lapins). Η ποικιλία Μπουρλά (Burlat) ωριμάζει το 2ο δεκαήμερο του Μαΐου.



Κερασιά
Μεσοπρώιμη ποικιλία, με καρπό πολύ μεγάλου μεγέθους και σχήματος σφαιρικό, ελαφρώς επίμηκες. Ο καρπός έχει χρώμα σκούρο λαμπερό κόκκινο, ενώ η σάρκα ανοιχτό κόκκινο έως ροζ και είναι τραγανός, γλυκός, γευστικός και ζουμερός. Το δέντρο της ποικιλίας αυτής είναι μέτριας και πλαγιοκλαδούς ανάπτυξης, με υψηλή και σταθερή παραγωγικότητα. Εισέρχεται νωρίς στην παραγωγή, είναι σχετικά ανθεκτική στους παγετούς και στις ιώσεις. Παρουσιάζει καλή αντοχή στο σχίσιμο του καρπού για αυτό και έχει μεγάλη εμπορική αξία για την εποχή της. Η ποικιλία Σαμπρίνα (Sabrina) είναι αυτογόνιμη και ωριμάζει το 3ο δεκαήμερο του Μαΐου.



Κερασιά
Μεσοπρώιμη ποικιλία, με καρπό πολύ μεγάλου μεγέθους και σχήματος σφαιρικό-πεπλατυσμένο. Ο καρπός έχει χρώμα λαμπερό κόκκινο με ευδιάκριτα πυκνά στίγματα, ενώ η σάρκα ροζ και είναι τραγανός, ελαφρώς όξινος και γευστικός. Το δέντρο της ποικιλίας αυτής είναι μέτριας και πλαγιοκλαδούς ανάπτυξης, με υψηλή και σταθερή παραγωγικότητα. Χρειάζεται προσοχή ως προς τα κλαδέματα για να μην επηρεάζεται το μέγεθος του καρπού από την πολύ υψηλή καρποφορία. Κυρίως στο ελεύθερο σχήμα, απαιτεί αυστηρό κλάδεμα. Παρουσιάζει μέτρια αντοχή στο σχίσιμο του καρπού, ανθεκτικότητα στην ασθένεια της μονίλιας και σχηματίζει ελάχιστους διπλούς καρπούς. Καλοί επικονιαστές της είναι οι ποικιλίες Μπουρλά (Burlat) και Φεροβία (Ferrovia). Η ποικιλία Τζόρτζια (Giorgia) ωριμάζει το 3ο δεκαήμερο του Μαΐου.



Κερασιά
Μεσοπρώιμη ποικιλία, με καρπό πολύ μεγάλου μεγέθους και σχήματος σφαιρικό, ελαφρώς πεπλατυσμένο. Ο καρπός έχει χρώμα σκούρο κόκκινο, ενώ η σάρκα κόκκινο και είναι τραγανός, γλυκόξινος, χυμώδης και ανθεκτικός στη συντήρηση. Το δέντρο της ποικιλίας αυτής είναι μεγάλης και ημιορθοκλαδούς ανάπτυξης, με πολύ υψηλή και σταθερή παραγωγικότητα. Έχει την τάση να εκβλαστάνει πλάγια βλάστηση, εισέρχεται νωρίς στην παραγωγή και σε παραγωγικές χρονιές μπορεί να φτάσει τα 100-130kg καρπού ανά δέντρο. Είναι ελληνική ποικιλία, με καταγωγή το Λουτράκι Αλμωπίας. Παρουσιάζει μέτρια-μεγάλη ευαισθησία στο σχίσιμο του καρπού, αλλά ανθεκτικότητα στις προσβολές από βακτήρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι αποτελεί τον καλύτερο επικονιαστή για τις περισσότερες γνωστές ποικιλίες κερασιάς. Η ποικιλία Τσολακέικο είναι αυτογόνιμη και ωριμάζει το 3ο δεκαήμερο του Μαΐου.



Κερασιά
Μεσοπρώιμη ποικιλία, με καρπό πολύ μεγάλου μεγέθους και σχήματος σφαιρικό-καρδιόσχημο. Ο καρπός έχει χρώμα λαμπερό κόκκινο, ενώ η σάρκα ροζ ανοιχτό και είναι τραγανός, γλυκός, χυμώδης και γευστικός. Το δέντρο της ποικιλίας αυτής είναι μέτριας και ορθοκλαδούς ανάπτυξης, με καλή παραγωγικότητα και κατάλληλο για τα νέα μονόκλωνα συστήματα φύτευσης. Παρουσιάζει μέτρια ευαισθησία στο σχίσιμο του καρπού και σχηματίζει ελάχιστους διπλούς καρπούς. Καλοί επικονιαστές της είναι οι ποικιλίες Τζόρτζια (Giorgia), (Τζάιαντ Ρεντ (Giant Red), Λαπέν (Lapins) και Φεροβία (Ferrovia). Η ποικιλία Κάναντα Τζάιαντ (Canada Giant) ωριμάζει το 3ο δεκαήμερο του Μαΐου.



Κερασιά
Μεσοπρώιμη ποικιλία, με καρπό πολύ μεγάλου μεγέθους και σχήματος σφαιρικό. Ο καρπός έχει χρώμα λαμπερό κόκκινο, ενώ η σάρκα ροζ ανοιχτό και είναι τραγανός, γλυκός, μέτρια χυμώδης και γευστικός. Το δέντρο της ποικιλίας αυτής είναι μέτριας και πλαγιοκλαδούς ανάπτυξης, με υψηλή και σταθερή παραγωγικότητα και κατάλληλο για όλα συστήματα φύτευσης. Παρουσιάζει μέτρια ευαισθησία στο σχίσιμο του καρπού, σχηματίζει λίγους διπλούς καρπούς και ενδείκνυται για καλλιέργεια σε θερμές περιοχές (Μεσογειακές), λόγω των χαμηλών απαιτήσεων σε ώρες ψύχους. Καλοί επικονιαστές της είναι οι ποικιλίες Τζόρτζια (Giorgia), Μπουρλά (Burlat) και Κάναντα Τζάιαντ (Canada Giant). Η ποικιλία Τζάιαντ Ρεντ (Giant Red) ωριμάζει το 3ο δεκαήμερο του Μαΐου.



Κερασιά
Μεσοπρώιμη ποικιλία, με καρπό πολύ μεγάλου μεγέθους και σχήματος επίμηκες-καρδιόσχημο. Ο καρπός έχει χρώμα σκούρο κόκκινο, ενώ η σάρκα κόκκινο έως σκούρο κόκκινο και είναι τραγανός, ζουμερός, γευστικός και πολύ εκλεκτός. Το δέντρο της ποικιλίας αυτής είναι μικρής-μέτριας και ημιορθοκλαδούς ανάπτυξης, με καλή και σταθερή παραγωγικότητα. Είναι ποικιλία Ουγγρικής καταγωγής με χαρακτηριστικό της την έντονη διακλάδωση και τη γρήγορη είσοδο στην παραγωγή. Είναι κατάλληλη για νωπή κατανάλωση και για βιομηχανική χρήση. Παρουσιάζει μέτρια αντοχή στο σχίσιμο του καρπού και σχετική αντοχή στην προσβολή από ασθένειες. Καλοί επικονιαστές της είναι οι ποικιλίες Τζόρτιζα (Giorgia), Φεροβία (Ferrovia), Κόρντια (Kordia), Όψιμα Γερμανικά (Germersdorfer) και Κάναντα Τζάιαντ (Canada Giant). Η ποικιλία Κάρμεν (Carmen) ωριμάζει το 1ο δεκαήμερο του Ιουνίου.



Κερασιά
Ποικιλία με καρπό πολύ μεγάλου μεγέθους και σχήματος επίμηκες-καρδιόσχημο. Ο καρπός έχει χρώμα λαμπερό κόκκινο με ευδιάκριτα πυκνά στίγματα, ενώ η σάρκα ροζ και είναι τραγανός, ελαφρώς όξινος, ζουμερός, ποιοτικός και ανθεκτικός στις μεταφορές. Το δέντρο της ποικιλίας αυτής είναι μεγάλης και πλαγιοκλαδούς ανάπτυξης, με καλή παραγωγικότητα. Σε νεαρή ηλικία, τα κατώτερα φύλλα και τα εσωτερικά της κόμης εμφανίζουν στίγματα, που μοιάζουν με συμπτώματα προσβολών από ιώσεις, αλλά είναι όμως χαρακτηριστικό της ποικιλίας και εξαφανίζεται με την πάροδο των ετών. Παρουσιάζει μέτρια αντοχή στο σχίσιμο του καρπού και υψηλή ανθοφορία. Καλοί επικονιαστές της είναι οι ποικιλίες Κόρντια (Kordia), Ρεγκίνα (Regina) και Τζόρτζια (Giorgia). Η ποικιλία Φεροβία (Ferrovia) ωριμάζει το 1ο δεκαήμερο του Ιουνίου.



Κερασιά
Μεσοπρώιμη ποικιλία, με καρπό πολύ μεγάλου μεγέθους και σχήματος επίμηκες-καρδιόσχημο. Ο καρπός έχει χρώμα λαμπερό κόκκινο με ευδιάκριτα πυκνά στίγματα, ενώ η σάρκα κόκκινο και είναι τραγανός, γλυκός, γευστικός και χυμώδης. Το δέντρο της ποικιλίας αυτής είναι μέτριας και ορθοκλαδούς ανάπτυξης, με πολύ υψηλή και σταθερή παραγωγικότητα. Εισέρχεται νωρίς στην παραγωγή και είναι κατάλληλη για όλες τις περιοχές της χώρας μας. Παρουσιάζει μέτρια αντοχή στο σχίσιμο του καρπού και είναι ευαίσθητη στην ασθένεια της μονίλιας και της μαύρης ψείρας της κερασιάς. Η ποικιλία Λαπέν (Lapins) είναι αυτογόνιμη και ωριμάζει το 1ο δεκαήμερο του Ιουνίου.



Κερασιά
Όψιμη ποικιλία, με καρπό μεγάλου μεγέθους και σχήματος σφαιρικό, ελαφρώς πεπλατυσμένο. Ο καρπός έχει χρώμα σκούρο κόκκινο με ευδιάκριτα μικρά στίγματα, ενώ η σάρκα κόκκινο έως σκούρο κόκκινο και είναι εξαιρετικά τραγανός, γλυκός, συνεκτικός και ανθεκτικός για μεταποίηση. Κατά την πλήρη ωρίμανσή του, ο ποδίσκος αποκόπτεται πολύ εύκολα και για αυτό αποτελεί ποικιλία κατάλληλη για βιομηχανική χρήση. Το δέντρο της ποικιλίας αυτής είναι μεγάλης και ορθοκλαδούς ανάπτυξης, με υψηλή και σταθερή παραγωγικότητα. Αποτελεί ελληνική ποικιλία με καταγωγή την περιοχή της Έδεσσας και συνίσταται η καλλιέργειά της σε υψόμετρο 300-1.000 m. Παρουσιάζει μικρή αντοχή στο σχίσιμο του καρπού και είναι ανθεκτική στους παγετούς και στις ασθένειες. Καλός επικονιαστής της θεωρείται η ποικιλία Όψιμα Γερμανικά (Germersdorfer) αν και η καρποφορία είναι ικανοποιητική δίχως την παρουσία της. Η ποικιλία Τραγανά Εδέσσης ωριμάζει το 2ο δεκαήμερο του Ιουνίου.

Κερασιά
Όψιμη ποικιλία, με καρπό μεγάλου μεγέθους και σχήματος επίμηκες-καρδιόσχημο. Ο καρπός έχει χρώμα έντονο κόκκινο έως σκούρο κόκκινο, ενώ η σάρκα κόκκινο και είναι τραγανός, συνεκτικός, γευστικός και ανθεκτικός στις μεταφορές και στη μεταποίηση. Το δέντρο της ποικιλίας αυτής είναι μεγάλης και πλαγιοκλαδούς ανάπτυξης, με υψηλή και σταθερή παραγωγικότητα. Έχει καλή συμβατότητα με όλα τα είδη υποκειμένων κερασιάς, εισέρχεται νωρίς στην παραγωγή και είναι ανθεκτική στους παγετούς. Ξεχωρίζει για την ομοιογενή κατανομή της παραγωγής και την ταυτόχρονη ωρίμανση των καρπών. Εκτός από νωπή κατανάλωση, προτιμάται και για βιομηχανική χρήση. Παρουσιάζει αντοχή στο σχίσιμο του καρπού και ευαισθησία στην ασθένεια της μονίλας. Η ποικιλία Σκίνα (Skeena) είναι αυτογόνιμη και ωριμάζει το 2ο δεκαήμερο του Ιουνίου.



Κερασιά
Ποικιλία γαλανή, με καρπό μεγάλου μεγέθους και σχήματος σφαιρικό-πεπλατυσμένο. Ο καρπός έχει χρώμα κίτρινο με κόκκινο επίχρωμα σε ποσοστό 60-70% της επιφάνειάς του, ενώ η σάρκα λευκό και είναι ημιτραγανός, γευστικός και χυμώδης. Το δέντρο της ποικιλίας αυτής είναι μεγάλης και ορθοκλαδούς ανάπτυξης, με υψηλή παραγωγικότητα. Αποτελεί ελληνική ποικιλία που εγκλιματίζεται εύκολα στη χώρα μας, με ανθεκτικότητα στους παγετούς και στις μεταφορές-μεταχειρίσεις, αλλά σχηματίζει ελάχιστους διπλούς καρπούς. Παρουσιάζει μεγάλη αντοχή στο σχίσιμο του καρπού και ευαισθησία στην ασθένεια της μονίλιας. Η ποικιλία Φράουλα είναι αυτογόνιμη και ωριμάζει το 2ο δεκαήμερο του Ιουνίου.



Κερασιά
Όψιμη ποικιλία, με καρπό μετρίου-μεγάλου μεγέθους και σχήματος επίμηκες-καρδιόσχημο. Ο καρπός έχει χρώμα κόκκινο έως σκούρο κόκκινο, ενώ η σάρκα ροζ και είναι τραγανός, γλυκός, γευστικός και εκπύρηνος. Το δέντρο της ποικιλίας αυτής είναι μέτριας και πλαγιοκλαδούς ανάπτυξης, με υψηλή και σταθερή παραγωγικότητα. Καθυστερεί να εισέλθει στην παραγωγή, όμως αυτό αντιμετωπίζεται με τη χρήση νάνων υποκειμένων κερασιάς με τα οποία έχει άριστη συμφωνία. Παρουσιάζει σχετική αντοχή στο σχίσιμο του καρπού και ευαισθησία στην ασθένεια της μονίλιας. Καλοί επικονιαστές της είναι οι ποικιλίες Κόρντια (Kordia), Φεροβία (Ferrovia) και Τραγανά Εδέσσης. Η ποικιλία Ρεγκίνα (Regina) ωριμάζει το 2ο δεκαήμερο του Ιουνίου.



Κερασιά
Όψιμη ποικιλία, με καρπό μεγάλου μεγέθους και σχήματος επίμηκες-καρδιόσχημο. Ο καρπός έχει χρώμα σκούρο κόκκινο, ενώ η σάρκα κόκκινο και είναι τραγανός, γλυκός και γευστικός. Το δέντρο της ποικιλίας αυτής είναι μέτριας και πλαγιοκλαδούς ανάπτυξης, με πολύ υψηλή παραγωγικότητα. Αποτελεί Τσέχικη ποικιλία που είναι γνωστή και με την ονομασία «Άττικα (Attika)». Είναι ευαίσθητη στους ανοιξιάτικους παγετούς αλλά και στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Παρουσιάζει μέτρια αντοχή στο σχίσιμο του καρπού και ευαισθησία στις ασθένειες κυλιδροσπόριο και μονίλα. Καλοί επικονιαστές της είναι οι ποικιλίες Ρεγκίνα (Regina) και Φεροβία (Ferrovia). Η ποικιλία Κόρντια (Kordia) ωριμάζει το 2ο δεκαήμερο του Ιουνίου.



Κερασιά
Όψιμη ποικιλία με καρπό πολύ μεγάλου μεγέθους και σχήματος σφαιρικό-καρδιόσχημο. Ο καρπός έχει χρώμα λαμπερό κόκκινο, ενώ η σάρκα ροζ και είναι τραγανός, μέτρια χυμώδης, με καλά γευστικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά. Το δέντρο της ποικιλίας αυτής είναι μεγάλης και ορθοκλαδούς ανάπτυξης, με μέτρια παραγωγικότητα. Παρουσιάζει καλή αντοχή στο σχίσιμο του καρπού, μεγάλη ικανότητα προσαρμογής σε διάφορα εδαφοκλιματολογικά περιβάλλοντα και αν καλλιεργηθεί σε κατάλληλες συνθήκες (ημιορεινές και ορεινές περιοχές) οι αποδόσεις βελτιώνονται κατά πολύ. Καλοί επικονιαστές της είναι οι ποικιλίες Τραγανά Εδέσσης και Κόρντια (Kordia). Η ποικιλία Όψιμα Γερμανικά (Germersdorfer) ωριμάζει το 2ο δεκαήμερο του Ιουνίου.




* Ο παρών ιστότοπος δημιουργήθηκε προκειμένου να προσφέρει πληροφορίες και υπηρεσίες στους επισκέπτες. Ορισμένες από τις φωτογραφίες & πληροφορίες που υπάρχουν σε αυτόν, δεν ανήκουν στο αρχείο μας. Πηγή τους αποτελεί η ελεύθερη αναζήτηση στο διαδίκτυο και κανένα δικαίωμα δεν αξιώνουμε για αυτές. Το περιεχόμενο του ιστότοπου διατίθεται στους επισκέπτες/χρήστες αποκλειστικά για προσωπική χρήση.