8194460 Κυδωνιά (Cydonia Oblonga) - Fytoriagogis.gr

Κυδωνιά (Cydonia Oblonga)

Κυδώνια

Κυδωνιά (Cydonia Oblonga)

Η Κυδωνιά είναι οπωροφόρο δέντρο, γνωστό από την αρχαιότητα και αφιερωμένο στην Αφροδίτη. Για το λόγο αυτό ονομάζεται επίσης και «Μήλο της Αφροδίτης». Ως δέντρο προτιμά τα ελαφρώς υγρά εδάφη και δεν ευδοκιμεί στα ξερά και ασβεστούχα. Παρουσιάζει μεγάλη αντοχή στο κρύο και στη ζέστη. Στην πλήρη ανάπτυξή του, φτάνει τα 8m, όμως το μέσο ύψος του κυμαίνεται στα 3-4m. Είναι επιπολαιόριζο, παρουσιάζοντας πολλές παραφυάδες και οι ρίζες του δεν εισέρχονται βαθιά στο έδαφος. Έχει μεγάλα, χνουδωτά, απλά και δερματώδη φύλλα μήκους 6-11cm. Ανθίζει την άνοιξη με μεγάλα λευκά ή ρόδινα άνθη τα οποία σύντομα μετατρέπονται σε εδώδιμους καρπούς. Ο καρπός του, το κυδώνι, έχει χρώμα χρυσοκίτρινο και σχήμα σφαιρικό ή ελαφρώς επίμηκες, ανάλογα με την ποικιλία. Το δέντρο ζει 50 περίπου χρόνια και η καρποφορία του αρχίζει το 3-4ο έτος της ηλικίας του, ενώ αυξάνει σταδιακά μέχρι το 15ο έτος. Από το 25ο έτος αρχίζει σταδιακά η μείωση της παραγωγής. Τέλος, η μέση παραγωγή ανά δέντρο κυμαίνεται στα 130-190kg με τις καλλιεργητικές φροντίδες να είναι ελάχιστες σε σχέση με τα υπόλοιπα οπωροφόρα δέντρα.

ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΩΡΙΜΑΝΣΕΩΣ

ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
ΚΥΔΩΝΙΑ ΓΙΓΑΣ 15/10
ΜΗΛΟΚΥΔΩΝΑ 15/10

+ Για περισσότερες ποικιλίες, επικοινωνήστε με το φυτώριό μας!

Κυδώνια
Ποικιλία με καρπό πολύ μεγάλου μεγέθους και ελλειψοειδούς σχήματος. Το χρώμα του φλοιού είναι χρυσοκίτρινο και της σάρκας λευκοκίτρινο. Ο καρπός είναι εξαιρετικά τραγανός, αρωματικός και η γεύση του γλυκιά. Το βάρος κάθε καρπού κυμαίνεται περίπου στα 800gr. Το δέντρο της ποικιλίας αυτής παρουσιάζει καλή παραγωγικότητα, χωρίς προβλήματα καρπόπτωσης. Οι καρποί του χρησιμοποιούνται για νωπή κατανάλωση και για ζαχαροπλαστική. Η ποικιλία Γίγας ωριμάζει το 2ο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.Κυδώνια
Ποικιλία με καρπό μεγάλου μεγέθους και μηλόμορφου σχήματος. Το χρώμα του φλοιού είναι χρυσοκίτρινο και της σάρκας λευκοκίτρινο. Ο καρπός είναι αφράτος, αρκετά αρωματικός και η γεύση του γλυκιά. Το βάρος κάθε καρπού κυμαίνεται περίπου στα 350-500gr. Το δέντρο της ποικιλίας αυτής παρουσιάζει μεγάλη και σταθερή παραγωγικότητα. Οι καρποί του χρησιμοποιούνται για νωπή κατανάλωση και για ζαχαροπλαστική. Η ποικιλία Μηλοκύδωνα ωριμάζει το 2ο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.
* Ο παρών ιστότοπος δημιουργήθηκε προκειμένου να προσφέρει πληροφορίες και υπηρεσίες στους επισκέπτες. Ορισμένες από τις φωτογραφίες & πληροφορίες που υπάρχουν σε αυτόν, δεν ανήκουν στο αρχείο μας. Πηγή τους αποτελεί η ελεύθερη αναζήτηση στο διαδίκτυο και κανένα δικαίωμα δεν αξιώνουμε για αυτές. Το περιεχόμενο του ιστότοπου διατίθεται στους επισκέπτες/χρήστες αποκλειστικά για προσωπική χρήση.