8194460 Μηλιά (Malus Communis) - Fytoriagogis.gr

Μηλιά (Malus Communis)

Μήλα

Μηλιά (Malus Communis)

Η Μηλιά αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα και ευρύτατα καλλιεργούμενα δέντρα, με καταγωγή την κεντρική Ασία και συγκεκριμένα τον Καύκασο. Ο αριθμός των ποικιλιών της μηλιάς ξεπερνά τις 2.000 συμπεριλαμβανομένης και της αυτοφυούς άγριας μηλιάς. Πρόκειται για φυλλοβόλο δέντρο που φτάνει σε ύψος έως τα 15m και χαρακτηρίζεται από πλούσιο ριζικό σύστημα. Ανθίζει την άνοιξη με όμορφα λευκορόδινα άνθη και εμφανίζει τους καρπούς της από τα μέσα Αυγούστου έως τα μέσα Οκτωβρίου. Αποτελεί δέντρο των ψυχρών και υγρών περιοχών και ευδοκιμεί σε δροσερές περιοχές. Παρουσιάζει αντοχή σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη διακοπή του λήθαργου των οφθαλμών. Οι πεδινές περιοχές είναι κατάλληλες για τη παραγωγή κίτρινων και πράσινων μήλων, ενώ στα ορεινά καλύτερα αποτελέσματα έχουν τα κόκκινα μήλα. Προτιμά τα γόνιμα και βαριά εδάφη, που στραγγίζουν καλά και δεν έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ασβέστιο. Απαιτεί συχνή άρδευση ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι μεγαλύτερες αποδόσεις επιτυγχάνονται στις πεδινές περιοχές, όπου οι καλλιεργητικές φροντίδες πραγματοποιούνται ευκολότερα και η καλύτερη ποιότητα στις ημιορεινές ή ορεινές περιοχές λόγω του ευνοϊκού κλίματος. Τέλος, σημαντικό παράγοντα για την καλλιέργεια της μηλιάς, αποτελεί το υποκείμενο στο οποίο εμβολιάζονται οι διάφορες ποικιλίες. Συνήθη κλωνικά υποκείμενα που χρησιμοποιούνται είναι τα Μ9, Μ26, ΜΜ106 & ΜΜ111 προσδίδοντας το καθένα διαφορετικά χαρακτηριστικά στην ανάπτυξη του δέντρου.

ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΩΡΙΜΑΝΣΕΩΣ

ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
ΣΚΑΡΛΕΤ (SCARLET) 3/9
ΣΟΥΠΕΡ ΤΣΙΦ (SUPERCHIEF) 10/9
ΓΚΟΛΝΤΕΝ ΣΜΟΥΘΙ (GOLDEN SMOOTHEE) 15/9
ΦΙΡΙΚΙ ΒΟΛΟΥ (FIRIKI) 20/9
ΦΟΥΤΖΙ (FUJI) 2/10
ΓΚΡΑΝΝΥ ΣΜΙΘ (GRANNY SMITH) 15/10

+ Για περισσότερες ποικιλίες, επικοινωνήστε με το φυτώριό μας!

Μήλα
Ποικιλία με καρπό μεσαίου-μεγάλου μεγέθους και σχήματος κωνικό, με πέντε χαρακτηριστικές αποφύσεις στο κάτω μέρος του. Ο καρπός έχει χρώμα κόκκινο σε ποσοστό 100% της επιφάνειάς του, ενώ η σάρκα λευκό-κίτρινο και είναι τραγανός, ζουμερός, αρωματικός, γλυκός και επιδεκτικός στη συντήρηση (έως 10 μήνες). Αποτελεί κλώνο της Delicious, εισέρχεται νωρίς στην καρποφορία, χρειάζεται καλό αραίωμα και παρουσιάζει μεγάλο ποσοστό καρπόδεσης. Το δέντρο της ποικιλίας αυτής παρουσιάζει μέτρια-υψηλή ζωηρότητα και καλή παραγωγικότητα. Είναι ευπαθής στο φουζικλάδιο, σχετικά ανθεκτική στο ωίδιο και ανθεκτική στο βακτηριακό κάψιμο, ενώ μπαίνει αργά στην καρποφορία όταν εμβολιάζεται σε ζωηρά υποκείμενα. Καλός επικονιαστής της είναι η ποικιλία Γκράνυ Σμιθ (Granny Smith). Η ποικιλία Σκάρλετ (Scarlet) ωριμάζει το 1ο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη.Μήλα
Ποικιλία με καρπό μεγάλου μεγέθους και σχήματος κωνικό, με πέντε χαρακτηριστικές έντονες αποφύσεις στο κάτω μέρος του. Ο καρπός έχει χρώμα λαμπερό κόκκινο σε ποσοστό 100% της επιφάνειάς του, ενώ η σάρκα λευκό-κίτρινο και είναι τραγανός, γευστικός και επιδεκτικός στη συντήρηση (έως 8 μήνες). Αποτελεί παραλλαγή της Ρεντ Τζιφ (Red Chief) και μία από τις βασικότερες επιλογές στην καλλιέργεια του κόκκινου μήλου σήμερα. Το δέντρο της ποικιλίας αυτής παρουσιάζει υψηλή ζωηρότητα και παραγωγικότητα. Είναι ευπαθής στο φουζικλάδιο, σχετικά ανθεκτική στο ωίδιο και ανθεκτική στο βακτηριακό κάψιμο. Καταλληλότερο υποκείμενο μηλιάς για αυτή την ποικιλία είναι το M26. Καλοί επικονιαστές της είναι οι ποικιλίες Γκράνυ Σμιθ (Granny Smith) και Γκόλντεν Σμούθι (Golden Smoothee). Η ποικιλία Σούπερ Τσιφ (Superchief) ωριμάζει το 1ο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη.Μήλα
Ποικιλία με καρπό μεσαίου-μεγάλου μεγέθους και σχήματος σφαιρικό. Ο καρπός έχει χρώμα κίτρινο-χρυσαφί με μικρές σκούρες κηλίδες, ενώ η σάρκα κίτρινο και είναι τραγανός, γλυκός, χυμώδης, αρωματικός και επιδεκτικός στη συντήρηση (έως 10 μήνες). Αποτελεί βελτιωμένο κλώνο της Golden Delicious με λεπτή φλούδα, εισέρχεται νωρίς στην καρποφορία και είναι κατάλληλη για σχήμα λεπτής ατράκτου. Το αραίωμα των καρπών είναι απαραίτητο και απαιτεί προσοχή κατά τη συγκομιδή. Επίσης, οι καρποί είναι ευπαθής στους μωλωπισμούς και απαιτείται προσοχή κατά τη συγκομιδή και συσκευασία. Το δέντρο της ποικιλίας αυτής παρουσιάζει μέτρια ζωηρότητα και υψηλή παραγωγικότητα. Είναι σχετικά ανθεκτική στη σκωρίαση των καρπών και στο φουζικλάδιο, ενώ είναι πολύ ευπαθής στο ωίδιο και μέτρια ευπαθής στο βακτηριακό κάψιμο. Καλοί επικονιαστές της είναι οι ποικιλίες Γκράνυ Σμιθ (Granny Smith) και Φούτζι (Fuji). Η ποικιλία Γκόλντεν Σμούθι (Golden Smoothee) ωριμάζει το 2ο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη.

Μήλα
Ποικιλία με καρπό μικρού-μεσαίου μεγέθους και σχήματος κωνικό. Ο καρπός έχει χρώμα κίτρινο-πράσινο με κόκκινο ριγωτό επίχρωμα, ενώ η σάρκα λευκό και είναι τραγανός, αφράτος, γλυκός και πολύ αρωματικός. Είναι ελληνική ποικιλία κατοχυρωμένη ως Π.Ο.Π. και προήλθε από τυχαίο σπορόφυτο από την περιοχή του Βόλου. Έχει λεπτή επιδερμίδα γι’ αυτό και χρειάζεται προσοχή κατά τη συγκομιδή για να μην εμφανιστούν μωλωπισμοί. Εισέρχεται αργά στην καρποφορία για αυτό και συνίσταται η χρησιμοποίηση νάνων υποκειμένων για την επίσπευση της εισόδου στην καρποφορία, ενώ παρουσιάζει έντονη τάση παρενιαυτοφορίας. Το δέντρο της ποικιλίας αυτής παρουσιάζει υψηλή ζωηρότητα και καλή παραγωγικότητα. Είναι σχετικά ανθεκτική στο φουζικλάδιο, στο ωίδιο και στην καρπόκαψα. Η ποικιλία Φιρίκι Βόλου (Firiki) είναι αυτογόνιμη και ωριμάζει το 2ο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη.Μήλα
Ποικιλία με καρπό μεγάλου μεγέθους και σχήματος σφαιρικό, ελαφρώς πεπλατυσμένο. Ο καρπός έχει χρώμα από ομοιογενές κόκκινο έως ριγωτό κόκκινο-κίτρινο, ενώ η σάρκα λευκό και είναι τραγανός, πολύ χυμώδης, γλυκός και επιδεκτικός στη συντήρηση (έως 12 μήνες). Κατάγεται από την Ιαπωνία, είναι η κυριότερη ποικιλία σε πολλές χώρες παγκοσμίως και προωθείται ιδιαίτερα σε πολλές Ασιατικές αλλά και σε Ευρωπαϊκές χώρες. Είναι κατάλληλη για καλλιέργεια σε ορεινές αλλά και πεδινές εκτάσεις, παρουσιάζοντας αντοχή στις χαμηλές θερμοκρασίες κατά την ανθοφορία, ενώ απαιτεί προσεκτικό αραίωμα των καρπών. Καρποφορεί σε λεπτοκλάδια και προτιμάται ο εμβολιασμός της σε νάνο υποκείμενο μηλιάς Μ9. Το δέντρο της ποικιλίας αυτής παρουσιάζει υψηλή ζωηρότητα και παραγωγικότητα. Είναι σχετικά ανθεκτική στο φουζικλάδιο, ευπαθής στο βακτηριακό κάψιμο και μέτρια ανθεκτική στο ωίδιο. Καλός επικονιαστής της είναι η ποικιλία Γκράνυ Σμιθ (Granny Smith). Η ποικιλία Φούτζι (Fuji) ωριμάζει το 1ο δεκαήμερο του Οκτώβρη.
Μήλα
Ποικιλία με καρπό μεγάλου μεγέθους και σχήματος σφαιρικό, ελαφρώς κωνικό. Ο καρπός έχει χρώμα λαμπερό πράσινο, ενώ η σάρκα λευκό και είναι τραγανός με παχύ και γυαλιστερό φλοιό, χυμώδης, όξινος με ελαφρά γλυκύτητα και επιδεκτικός στη συντήρηση (έως 11 μήνες). Κατάγεται από την Αυστραλία και στην χώρα μας άρχισε να καλλιεργείται από το 1970. Είναι όψιμη ποικιλία που απαιτεί προσοχή ως προς το σωστό χρόνο συγκομιδής προς αποφυγή δημιουργίας καφετί κηλίδων στο φλοιό. Καταλληλότερο υποκείμενο για τον εμβολιασμό της θεωρείται το ΜΜ106. Δεν συνιστάται η φύτευσή της σε ορεινές περιοχές και προτιμά μέρη με μεγάλο και όχι πολύ κρύο χειμώνα. Το δέντρο της ποικιλίας αυτής παρουσιάζει υψηλή ζωηρότητα και παραγωγικότητα. Είναι ευπαθής στα ηλιακά εγκαύματα, στο φουζικλάδιο, στο ωίδιο και πολύ ευπαθής στο βακτηριακό κάψιμο. Αποτελεί πολύ καλό επικονιαστή για πολλές άλλες ποικιλίες μηλιάς και επικονιάζεται από την ποικιλία Φούτζι (Fuji). Η ποικιλία Γκράννυ Σμίθ (Granny Smith) ωριμάζει το 2ο δεκαήμερο του Οκτώβρη.

* Ο παρών ιστότοπος δημιουργήθηκε προκειμένου να προσφέρει πληροφορίες και υπηρεσίες στους επισκέπτες. Ορισμένες από τις φωτογραφίες & πληροφορίες που υπάρχουν σε αυτόν, δεν ανήκουν στο αρχείο μας. Πηγή τους αποτελεί η ελεύθερη αναζήτηση στο διαδίκτυο και κανένα δικαίωμα δεν αξιώνουμε για αυτές. Το περιεχόμενο του ιστότοπου διατίθεται στους επισκέπτες/χρήστες αποκλειστικά για προσωπική χρήση.