8194460 Νεκταρινιά (Prunus Persica Nectarina) - Fytoriagogis.gr

Νεκταρινιά (Prunus Persica Nectarina)

Νεκταρίνια

Νεκταρινιά (Prunus Persica Nectarina)

Το επιστημονικό όνομα της Νεκταρινιάς είναι Prunus Persica Nectarina και διαφέρει από την ροδακινιά στο ότι ο καρπός της δεν έχει χνούδι. Η νεκταρινιά προήλθε από οφθαλμική μετάλλαξη της ροδακινιάς, ενώ έγινε γνωστή στην Ελλάδα το 100 π.Χ.. Στην ουσία, προέρχεται από διασταύρωση ροδάκινου και μήλου και είναι ευπαθές προϊόν από τη φύση του, όπως και το ροδάκινο. Η νεκταρινιά ευδοκιμεί καλύτερα σε βαθιά και αμμοπηλώδη εδάφη, καλής αποστράγγισης. Ως δέντρο παρουσιάζει αντοχή στην παγωνιά έως -15οC, ανθίζει την άνοιξη, αλλά είναι ευαίσθητη στους ανοιξιάτικους παγετούς οι οποίοι μπορούν να καταστρέψουν τα άνθη της. Αποδίδει καρπούς μετά το 3ο έτος και ιδανικός τόπος καλλιέργειάς της στην Ελλάδα είναι κυρίως η κεντρική και δυτική Μακεδονία, όπου οι ιδιαίτερες εδαφοκλιματικές συνθήκες με τα ζεστά καλοκαίρια και τους κρύους αλλά ήπιους χειμώνες, ευνοούν την ανάπτυξη των καρπών. Γενικότερα όμως το μεσογειακό κλίμα είναι κατάλληλο για την ανάπτυξή της. Τέλος, ο καρπός της, το νεκταρίνι, χρησιμοποιείται κυρίως για νωπή κατανάλωση και βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού αφού περιέχει βιταμίνες Α (καροτίνη) και C, ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο και διαιτητικές ίνες.

ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΩΡΙΜΑΝΣΕΩΣ

ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΙΟΥΝΙΟΣ ΙΟΥΛΙΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
ΜΠΙΓΚ ΜΠΑΝ (BIG BANG) 10/6
ΚΑΛΤΕΖΙ (CALTESSE 2000) 23/6
ΜΠΙΓΚ ΤΟΠ (BIG TOP) 26/6
ΡΕΝΤ ΓΚΟΛΝΤ (RED GOLD) 12/8
ΒΕΝΟΥΣ (VENUS) 20/8

+ Για περισσότερες ποικιλίες, επικοινωνήστε με το φυτώριό μας!

Νεκταρίνια
Ποικιλία κιτρινόσαρκη, με καρπό μεγάλου μεγέθους για την εποχή του και σχήματος σφαιρικό. Ο καρπός έχει χρώμα φωτεινό κόκκινο σε ποσοστό 90% της επιφάνειάς του και είναι πολύ γλυκός με χαμηλή οξύτητα, τραγανός και γευστικός. Το δέντρο της ποικιλίας αυτής είναι υψηλής ζωηρότητας, με υψηλή και σταθερή παραγωγικότητα. Η ποικιλία Μπιγκ Μπανγκ (Big Bang) είναι πρώιμη, αυτογόνιμη και ωριμάζει το 1ο δεκαήμερο του Ιουνίου.

Νεκταρίνια
Ποικιλία λευκόσαρκη, με καρπό μεγάλου μεγέθους και σχήματος ωοειδές (ασύμμετρος). Ο καρπός παρουσιάζει διχρωμία από λαμπερό κόκκινο (80%) και λευκό (20%) χρώμα, χαρίζοντας πολυτέλεια στο νεκταρίνι και είναι γευστικός, αρωματικός και τραγανός. Το δέντρο της ποικιλίας αυτής είναι υψηλής ζωηρότητας και παραγωγικότητας. Η ποικιλία Καλτέζι (Caltesse 2000) είναι αυτογόνιμη και ωριμάζει το 2ο δεκαήμερο του Ιουνίου.Νεκταρίνια
Ποικιλία κιτρινόσαρκη, με καρπό μεγάλου μεγέθους και σχήματος σφαιρικό. Ο καρπός έχει χρώμα κόκκινο σε ποσοστό 95-100% της επιφάνειάς του και είναι πολύ γλυκός και τραγανός, με καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά και μετασυλλεκτική αντοχή. Χρειάζεται όμως, ιδιαίτερη προσοχή στη συγκομιδή, εκεί όπου η ωρίμανση θα πρέπει να αξιολογηθεί σωστά, αφού το έντονο χρώμα του καρπού μας ξεγελά. Το δέντρο της ποικιλίας αυτής είναι υψηλής ζωηρότητας και παραγωγικότητας. Η ποικιλία Μπιγκ Τοπ (Big Top) είναι αυτογόνιμη και ωριμάζει το 3ο δεκαήμερο του Ιουνίου.Νεκταρίνια
Ποικιλία κιτρινόσαρκη, με καρπό μεγάλου μεγέθους και σχήματος σφαιρικό. Ο καρπός παρουσιάζει διχρωμία από σκούρο κόκκινο (70%) και κίτρινο (30%) χρώμα και είναι τραγανός, ελαφρώς υπόξινος, υψηλής ποιότητας και παρουσιάζει μεγάλη μετασυλλεκτική αντοχή. Το δέντρο της ποικιλίας αυτής είναι μέτριας ζωηρότητας και υψηλής παραγωγικότητας. Η ποικιλία Ρεντ Γκολντ (Red Gold) είναι όψιμη, αυτογόνιμη και ωριμάζει το 2ο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Νεκταρίνια
Ποικιλία κιτρινόσαρκη, με καρπό πολύ μεγάλου μεγέθους και σχήματος ελαφρώς ωοειδές. Ο καρπός παρουσιάζει διχρωμία από σκούρο κόκκινο (60%) και κίτρινο (40%) χρώμα και είναι τραγανός, γλυκός και πολυτελής. Εμφανίζει προβλήματα με κούφιους καρπούς και έχει ευαισθησία στη Μονίλια και στις χαμηλές θερμοκρασίες. Το δέντρο της ποικιλίας αυτής είναι μέτριας ζωηρότητας, με υψηλή και σταθερή παραγωγικότητα. Η ποικιλία Βένους (Venus) είναι όψιμη, αυτογόνιμη και ωριμάζει το 2ο δεκαήμερο του Αυγούστου.
* Ο παρών ιστότοπος δημιουργήθηκε προκειμένου να προσφέρει πληροφορίες και υπηρεσίες στους επισκέπτες. Ορισμένες από τις φωτογραφίες & πληροφορίες που υπάρχουν σε αυτόν, δεν ανήκουν στο αρχείο μας. Πηγή τους αποτελεί η ελεύθερη αναζήτηση στο διαδίκτυο και κανένα δικαίωμα δεν αξιώνουμε για αυτές. Το περιεχόμενο του ιστότοπου διατίθεται στους επισκέπτες/χρήστες αποκλειστικά για προσωπική χρήση.