8194460 Ροδιά (Punica Granatum) - Fytoriagogis.gr

Ροδιά (Punica Granatum)

Ρόδια

Ροδιά (Punica Granatum)

Η Ροδιά είναι φυτό του γένους πουνική (Punica) και είναι γνωστή με τα κοινά ονόματα ροδιά, ροϊδιά, ρογδιά και ρωβιά (Κύπρος). Κατάγεται από το Ιράν και καλλιεργείται από αρχαιοτάτων χρόνων κυρίως για τους καρπούς της, οι οποίοι έχουν σημαντική διατροφική αξία και ευεργετικές ιδιότητες. Απαντάται σε όλο τον κόσμο και ευδοκιμεί σε πολλές περιοχές. Πρόκειται για φυλλοβόλο θάμνο ή μικρό δέντρο, ύψους 2-5m, μερικώς ακανθωτό που δεν αντέχει τους ισχυρούς παγετούς. Χαρακτηριστικό της αποτελεί η εκβλάστηση παραφυάδων από την βάση του κορμού της. Έχει τρία είδη ανθέων, τα αρσενικά, τα ερμαφρόδιτα και έναν ενδιάμεσο τύπο. Τα αρσενικά άνθη είναι μικρότερου μεγέθους και κωνικά στη βάση τους, τα ερμαφρόδιτα είναι μεγάλου μεγέθους και κυλινδρικά στη βάση τους και τα ενδιαμέσου τύπου έχουν μικρότερο ποσοστό καρπόδεσης σε σύγκριση με τα ερμαφρόδιτα. Το ποσοστό των ερμαφρόδιτων ανθέων (σε σχέση με τα αρσενικά) καθορίζει το μέγεθος της παραγωγής. Η παρουσία τόσο αρσενικών όσο και ερμαφρόδιτων ανθέων, συντελούν στην αυτογονιμοποίηση. Ο καρπός της είναι το γνωστό σε όλους μας ρόδι και ο χυμός του αντιπροσωπεύει τα 3/4 του βάρους του. Ο φλοιός των καρπών, πλούσιος σε ταννίνη, χρησιμοποιείται στη κατεργασία των δερμάτων και τη βαφή των μαλλιών. Τα ρόδια ωριμάζουν το φθινόπωρο και συλλέγονται πριν αρχίσουν οι βροχές. Είναι δέντρο ανθεκτικό που σπάνια προσβάλλεται από παράσιτα, ενώ το σκάσιμο του καρπού (φλοιού) παρατηρείται όταν οι ώριμοι καρποί δεχτούν βροχή ή τα δέντρα έντονο πότισμα. Το δέντρο ανθίζει και καρποφορεί από το 4ο χρόνο της ηλικίας του, φτάνει σε μέγιστη παραγωγή το 7-8ο έτος και ζει έως 50 χρόνια. Τέλος, η ροδιά αντέχει ακόμη και στο πότισμα με υφάλμυρο νερό, ενώ τα ποτίσματα θα πρέπει να είναι τακτικά μέχρι την εποχή της ωριμάνσεως των καρπών.

ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΩΡΙΜΑΝΣΕΩΣ

ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΣΕΠΤΕΒΡΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
ΑΚΚΟ (ACCO) 15/9
ΕΡΜΙΟΝΗΣ 25/9
ΓΟΥΟΝΤΕΡΦΟΥΛ (WONDERFUL) 15/10

+ Για περισσότερες ποικιλίες, επικοινωνήστε με το φυτώριό μας!

Ρόδια
Πρώιμη ισραηλίτικη ποικιλία με καρπό μετρίου μεγέθους και σχήμα σφαιρικό. Το χρώμα του φλοιού είναι λαμπερό κόκκινο και των καρπιδίων που εσωκλείει σκούρο κόκκινο. Ο καρπός έχει λεπτό φλοιό και τα καρπίδια μαλακό σπέρμα και ελαφρώς όξινο χυμό. Το δέντρο της ποικιλίας αυτής παρουσιάζει ανθεκτικότητα στο ψύχος και οι καρποί ανθεκτικότητα στα ηλιακά εγκαύματα. Η Ακκο (Acco) υστερεί στο ότι δε συντηρείται εξίσου καλά όπως οι υπόλοιπες γνωστές ποικιλίες. Οι καρποί χρησιμοποιούνται κυρίως για νωπή κατανάλωση. Ωριμάζει κλιμακωτά από το 2ο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.Ρόδια
Μεσοπρώιμη ελληνική ποικιλία με καρπό μεγάλου μεγέθους και σχήμα σφαιρικό. Το χρώμα του φλοιού είναι κόκκινο και των σπόρων που εσωκλείει σκούρο κόκκινο. Ο καρπός έχει σχετικά χοντρό φλοιό και οι σπόροι είναι μεγάλοι με μαλακό σπέρμα και γλυκό χυμό. Το δέντρο της ποικιλίας αυτής προήλθε από τυχαίο σπορόφυτο στην περιοχή της Πελλοπονήσου και παρουσιάζει καλή παραγωγικότητα και ανθεκτικότητα στο σκάσιμο του καρπού. Οι καρποί χρησιμοποιούνται για νωπή κατανάλωση ή χυμοποίηση. Ωριμάζει κλιμακωτά από το 3ο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.Ρόδια
Όψιμη αμερικάνικη ποικιλία με καρπό πολύ μεγάλου μεγέθους και σχήμα σφαιρικό, ελαφρώς πεπλατυσμένο. Το χρώμα του φλοιού είναι σκούρο κόκκινο και των καρπιδίων που εσωκλείει σκούρο κόκκινο έως μελανό. Ο καρπός έχει μετρίου πάχους φλοιό και τα καρπίδια έχουν ημίσκληρο σπέρμα και γλυκόξινο χυμό. Αποτελεί την ευρέως καλλιεργούμενη ποικιλία στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Η Γουόντερφουλ (Wonderful) υστερεί στο ότι παρουσιάζει προβλήματα σχισίματος των καρπών που είναι αποτέλεσμα των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν κατά την περίοδο της ωρίμανσής της. Οι καρποί χρησιμοποιούνται κυρίως για χυμοποίηση και λιγότερο για νωπή κατανάλωση. Ωριμάζει κλιμακωτά από το 2ο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.
* Ο παρών ιστότοπος δημιουργήθηκε προκειμένου να προσφέρει πληροφορίες και υπηρεσίες στους επισκέπτες. Ορισμένες από τις φωτογραφίες & πληροφορίες που υπάρχουν σε αυτόν, δεν ανήκουν στο αρχείο μας. Πηγή τους αποτελεί η ελεύθερη αναζήτηση στο διαδίκτυο και κανένα δικαίωμα δεν αξιώνουμε για αυτές. Το περιεχόμενο του ιστότοπου διατίθεται στους επισκέπτες/χρήστες αποκλειστικά για προσωπική χρήση.