8194460 Συκιές (Ficus Carica) - Fytoriagogis.gr

Συκιές (Ficus Carica)

Σύκα

Συκιές (Ficus Carica)

Η Συκιά είναι φυλλοβόλο δέντρο με διάρκεια ζωής τα 50-60 έτη, πολύ κοινό στην Ασία και στις Μεσογειακές χώρες. Από την αγριοσυκιά, παράχθηκαν όλες οι υπάρχουσες ποικιλίες οι οποίες είναι δεκάδες ανά τον κόσμο. Στον ελλαδικό χώρο προϋπήρχε της Ομηρικής εποχής και σήμερα καλλιεργείται συστηματικά στην περιοχή της Μεσσηνίας, της Λακωνίας, της Αττικής και της Κύμης. Αναλόγως την ποικιλία, το ύψος του δέντρου κυμαίνεται στα 3-7m και το πλάτος της κόμης στα 2-5m. Ο κορμός δεν είναι ευθύς όπως των περισσότερων καρποφόρων δέντρων, αλλά διακλαδίζεται. Τα φύλλα είναι μεγάλα, σε σχήμα καρδιάς, φέρουν 3-5 λοβούς και αν έρθουν σε επαφή με το δέρμα, προκαλούν κνησμό. Η συκιά είναι δέντρο δίοικο και για να γονιμοποιηθεί έχει ανάγκη τη γύρη της αγριοσυκιάς, η οποία μεταφέρεται από ένα έντομο, που λέγεται ψήνας. Ο ψήνας επωάζεται το χειμώνα μέσα στο σύκο της αγριοσυκιάς το οποίο παραμένει στο δέντρο. Το έντομο αυτό μεταφέρει ο παραγωγός και τοποθετεί στο συκεώνα, κρεμώντας αρμαθιές από αγριόσυκα κάτω από κάθε δέντρο. Ευδοκιμεί σε περιοχές με θερμό και δροσερό κλίμα και σε υψόμετρα έως 1.700m. Προσαρμόζεται σε αρκετά είδη εδαφών, χωρίς μεγάλες και ιδιαίτερες απαιτήσεις και αντέχει στην ξηρασία, εξαιτίας του πλούσιου και ισχυρού ριζικού της συστήματος. Ως δέντρο έχει μικρές καλλιεργητικές απαιτήσεις. Οι καρποί της, τα σύκα, είναι πολύ νόστιμοι, θρεπτικοί και τρώγονται νωποί, αποξηραμένοι ή χρησιμοποιούνται για βιομηχανική επεξεργασία (μαρμελάδες ή γλυκά του κουταλιού).

ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΩΡΙΜΑΝΣΕΩΣ

ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
ΣΥΚΑ ΑΣΠΡΑ ΚΥΜΗΣ 5/8
ΣΥΚΑ ΜΑΥΡΑ (ΝΤΟΠΙΑ) 5/8

+ Για περισσότερες ποικιλίες, επικοινωνήστε με το φυτώριό μας!

Σύκα
Ελληνική ποικιλία με καρπό μετρίου μεγέθους και σχήματος σφαιρικό, ελαφρώς επίμηκες. Το χρώμα του φλοιού τους είναι λευκό-πράσινο και της σάρκας τους ροζ-κόκκινο. Ο καρπός είναι νόστιμος, αρωματικός, με λεπτό φλοιό και γλυκιά ευχάριστη γεύση. Το δέντρο της ποικιλίας αυτής είναι μέτριας ζωηρότητας και παρουσιάζει καλή παραγωγικότητα και μεγάλη αντοχή στο σχίσιμο του καρπού. Οι καρποί είναι κατάλληλοι για νωπή κατανάλωση, αποξήρανση και ζαχαροπλαστική. Η ποικιλία αυτή ωριμάζει κλιμακωτά από το 1ο δεκαήμερο του Αυγούστου.Σύκα
Ελληνική ποικιλία με καρπό μετρίου-μεγάλου μεγέθους και σχήματος σφαιρικό, ελαφρώς επίμηκες. Το χρώμα του φλοιού τους είναι σκούρο μελανό και της σάρκας τους σκούρο κόκκινο. Ο καρπός είναι νόστιμος, αρωματικός, με μικρό ποδίσκο και γλυκιά ευχάριστη γεύση. Το δέντρο της ποικιλίας αυτής είναι μεγάλης ζωηρότητας και παρουσιάζει καλή και σταθερή παραγωγικότητα. Οι καρποί είναι κατάλληλοι για νωπή κατανάλωση και ζαχαροπλαστική. Η ποικιλία αυτή ωριμάζει κλιμακωτά από το 1ο δεκαήμερο του Αυγούστου.
* Ο παρών ιστότοπος δημιουργήθηκε προκειμένου να προσφέρει πληροφορίες και υπηρεσίες στους επισκέπτες. Ορισμένες από τις φωτογραφίες & πληροφορίες που υπάρχουν σε αυτόν, δεν ανήκουν στο αρχείο μας. Πηγή τους αποτελεί η ελεύθερη αναζήτηση στο διαδίκτυο και κανένα δικαίωμα δεν αξιώνουμε για αυτές. Το περιεχόμενο του ιστότοπου διατίθεται στους επισκέπτες/χρήστες αποκλειστικά για προσωπική χρήση.