8194460 Βερικοκιά (Prunus Armeniaca) - Fytoriagogis.gr

Βερικοκιά (Prunus Armeniaca)

Βερίκοκα

ΒΕΡΙΚΟΚΙΑ (Prunus Armeniaca)

Η Βερικοκιά, είναι οπωροφόρο δέντρο με καταγωγή τη βορειοανατολική Κίνα, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, στην περιοχή του σινικού τείχους. Στην Ευρώπη μεταφέρθηκε μέσω της Αρμενίας, εξ’ ου και η επιστημονική της ονομασία. Καλλιεργείται για τον εκλεκτό καρπό της, το βερίκοκο, σε όλες τις χώρες της γης που έχουν εύκρατο κλίμα, με το 70% της παγκόσμιας παραγωγής να προέρχεται από τις Μεσογειακές χώρες, καθώς ευνοείται κλιματικά στις χώρες γύρω από την Μεσόγειο θάλασσα. Στην Κύπρο, το δέντρο είναι γνωστό ως με το όνομα “χρυσομηλιά”. Είναι δέντρο με ζωηρή βλάστηση, σφαιροειδή κώμη και μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 6m. Ανθίζει την άνοιξη (Μάρτιο-Απρίλιο) με αρσενικά και θηλυκά λευκορόδινα άνθη. Η άνθιση ολοκληρώνεται πριν την έκπτυξη των φύλλων και είναι μικρής διάρκειας. Κατάλληλα εδάφη για την καλλιέργειά της είναι τα ελαφριά αμμώδες ή πηλοαμμώδες. Βαριά εδάφη που δεν στραγγίζουν καλά, πρέπει να αποφεύγονται. Το πτωχό υπέδαφος οδηγεί σε πτωχή ανάπτυξη ή νέκρωση των δέντρων. Όταν υπάρχει δυνατό και ξαφνικό κρύο ή παγετός τότε οι ανθοί καταστρέφονται, όμως τα δέντρα είναι ανθεκτικά και σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (-33οC). Τέλος, τα βερίκοκα έχουν πολλαπλές χρήσεις όπως, νωπή κατανάλωση, κονσερβοποίηση, κατάψυξη, χυμοποίηση ή αποξήρανση, γλυκά κουταλιού και μαρμελάδες.

ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΩΡΙΜΑΝΣΕΩΣ

ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΜΑΪΟΣ ΙΟΥΝΙΟΣ ΙΟΥΛΙΟΣ
ΛΟΥΝΑ (LUNA) 15/5
ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ (EPIDAVROS) 3/6
ΤΙΡΥΝΘΟΥ (TIRINTHOS) 4/6
ΧΑΡΚΟΤ (HARCOT) 5/6
ΡΟΥΜΠΙ ΟΡΑΝΤΖ (RUBY ORANGE) 7/6
ΜΠΕΜΠΕΚΟ (BEBECO) 15/6
ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (DIAMANTOPOULOU) 25/6
ΛΟΥΙΖΕΤ (LUIZET) 2/7
ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΑ ΟΨΙΜΑ 30/7

+ Για περισσότερες ποικιλίες, επικοινωνήστε με το φυτώριό μας!

Βερίκοκα
Ποικιλία πρώιμη, με καρπό μεγάλου μεγέθους (μέσο βάρος 60-65gr) και σχήματος σφαιρικό, ελαφρώς επίμηκες. Ο καρπός έχει χρώμα πορτοκαλί με κόκκινο επίχρωμα σε ποσοστό 30-35% της επιφάνειάς του, ενώ η σάρκα πορτοκαλί και είναι γλυκός, ζουμερός, γευστικός, με καλή υφή. Παρουσιάζει έντονο και πρόωρο χρωματισμό, καλή αντοχή στις μεταχειρίσεις και είναι ανθεκτική στην ίωση σάρκα (Sharka). Το δέντρο της ποικιλίας αυτής παρουσιάζει υψηλή ζωηρότητα και παραγωγικότητα. Η ποικιλία Λούνα (Luna) είναι αυτογόνιμη και ωριμάζει το 2ο δεκαήμερο του Μαΐου.Βερίκοκα
Ποικιλία πρώιμη, με καρπό μεγάλου μεγέθους (μέσο βάρος 55-60gr) και σχήματος σφαιρικό, ελαφρώς επίμηκες. Ο καρπός έχει χρώμα ανοιχτό πορτοκαλί με κόκκινο επίχρωμα στα ηλιόλουστα σημεία του, ενώ η σάρκα πορτοκαλί και είναι γευστικός όταν ωριμάσει καλά, με καλή και λεπτή υφή, αλλά μέτρια ποιοτικός. Παρουσιάζει καλή αντοχή στις μεταχειρίσεις και είναι πολύ ευπαθής στην ίωση σάρκα (Sharka). Προσαρμόζεται τέλεια σε διάφορα κλίματα και εισέρχεται νωρίς στην καρποφορία. Το δέντρο της ποικιλίας αυτής παρουσιάζει υψηλή ζωηρότητα και παραγωγικότητα. Η ποικιλία Επιδαύρου (Epidavros) είναι αυτογόνιμη και ωριμάζει το 1ο δεκαήμερο του Ιουνίου.Βερίκοκα
Ποικιλία πρώιμη, με καρπό μεγάλου μεγέθους (μέσο βάρος 50-60gr) και σχήματος σφαιρικό, ελαφρώς ωοειδές. Ο καρπός έχει χρώμα κίτρινο-πορτοκαλί με κόκκινο επίχρωμα σε ποσοστό 20% της επιφάνειάς του στα ηλιόλουστα σημεία του, ενώ η σάρκα πορτοκαλί και είναι γευστικός, χυμώδης και μέτρια ποιοτικός. Παρουσιάζει καλή αντοχή στις μεταχειρίσεις, είναι πολύ ευπαθής στην ίωση σάρκα (Sharka) ενώ προσαρμόζεται καλά σε διάφορα κλίματα. Προήλθε από τυχαίο σπορόφυτο στην περιοχή της Αργολίδος και χρησιμοποιήθηκε σε πολλές διασταυρώσεις για τη δημιουργία νέων ποικιλιών. Το δέντρο της ποικιλίας αυτής παρουσιάζει υψηλή ζωηρότητα και παραγωγικότητα. Η ποικιλία Τιρύνθου (Tirinthos) είναι αυτογόνιμη και ωριμάζει το 1ο δεκαήμερο του Ιουνίου.

Βερίκοκα
Ποικιλία πρώιμη, με καρπό μεγάλου μεγέθους (μέσο βάρος 60-65gr) και σχήματος ωοειδές. Ο καρπός έχει χρώμα πορτοκαλί με κόκκινο επίχρωμα σε ποσοστό 40-50% της επιφάνειάς του, ενώ η σάρκα σκούρο πορτοκαλί και είναι γευστικός, αρωματικός, χυμώδης και γλυκός. Παρουσιάζει μέτρια αντοχή στις μεταχειρίσεις, είναι ανθεκτική στην ίωση σάρκα (Sharka) και προσαρμόζεται καλύτερα στις βόρειες περιοχές. Εισέρχεται νωρίς στην καρποφορία και απαιτεί προσοχή κατά τη συγκομιδή γιατί έχει ταχεία εξέλιξη ωρίμανσης. Το δέντρο της ποικιλίας αυτής παρουσιάζει υψηλή ζωηρότητα και καλή παραγωγικότητα, ασταθή όμως από έτος σε έτος. Καλός επικονιαστής της είναι η ποικιλία Επιδαύρου (Epidavros). Η ποικιλία Χάρκοτ (Harcot) ωριμάζει το 1ο δεκαήμερο του Ιουνίου.Βερίκοκα
Ποικιλία μεσοπρώιμη, με καρπό μετρίου-μεγάλου μεγέθους (μέσο βάρος 50gr) και σχήματος ωοειδές, ελαφρώς ασύμμετρο. Ο καρπός έχει χρώμα πορτοκαλί με κόκκινο επίχρωμα σε ποσοστό 30-40% της επιφάνειάς του, ενώ η σάρκα πορτοκαλί και είναι γευστικός, αρωματικός, χαμηλής οξύτητας και ελκυστικής εμφάνισης. Παρουσιάζει μεγάλη αντοχή στις μεταχειρίσεις και έχει χαρακτηριστική “γραμμή συρραφής”. Είναι κατάλληλη ποικιλία για όλες τις μεσογειακές χώρες και απαιτεί χλωρή (θερινή) κλάδευση των λεπτών βλαστών, για την επιβράδυνση της ανάπτυξης και την αύξηση της παραγωγής. Το δέντρο της ποικιλίας αυτής παρουσιάζει μέτρια-υψηλή ζωηρότητα και υψηλή παραγωγικότητα, σταθερή κάθε έτος. Η ποικιλία Ρούμπι Όραντζ (Ruby Orange) είναι αυτογόνιμη και ωριμάζει το 1ο δεκαήμερο του Ιουνίου.

Βερίκοκα
Ποικιλία μέσης εποχής ωρίμανσης, με καρπό πολύ μεγάλου μεγέθους (μέσο βάρος 70-75gr) και σχήματος σφαιρικό. Ο καρπός έχει χρώμα ανοιχτό κίτρινο δίχως επίχρωμα, ενώ η σάρκα κίτρινο και είναι γευστικός, γλυκός, αρωματικός και ελκυστικός. Παρουσιάζει μεγάλη αντοχή στις μεταχειρίσεις, είναι πολύ ευπαθής στην ίωση σάρκα (Sharka) και η καλλιέργειά της ενδείκνυται σε ξηροθερμικές περιοχές, χωρίς υγρασία. Είναι η κύρια καλλιεργήσιμη ποικιλία στη χώρα μας αφού είναι κατάλληλη για νωπή κατανάλωση και για βιομηχανική χρήση. Το δέντρο της ποικιλίας αυτής παρουσιάζει υψηλή ζωηρότητα και παραγωγικότητα, με μικρές διακυμάνσεις από έτος σε έτος. Η ποικιλία Μπεμπέκο (Bebeco) είναι αυτογόνιμη και ωριμάζει το 2ο δεκαήμερο του Ιουνίου.

Βερίκοκα
Ποικιλία μέσης εποχής ωρίμανσης, με καρπό μικρού-μετρίου μεγέθους (μέσο βάρος 35gr) και σχήματος ελλειψοειδές, ελαφρώς πεπλατυσμένο. Ο καρπός έχει χρώμα κίτρινο με κόκκινο επίχρωμα σε ποσοστό 25-30% της επιφάνειάς του, ενώ η σάρκα ανοιχτό κίτρινο και είναι γλυκός, αρωματικός και πολύ νόστιμος. Παρουσιάζει μικρή αντοχή στις μεταχειρίσεις, είναι πολύ ευπαθής στην ίωση σάρκα (Sharka) και καλλιεργείται κυρίως στην περιοχή της Πελοποννήσου. Είναι ποικιλία ελληνικής προέλευσης, κατάλληλη για νωπή κατανάλωση αλλά και για αποξήρανση. Το δέντρο της ποικιλίας αυτής παρουσιάζει υψηλή ζωηρότητα και καλή παραγωγικότητα. Η ποικιλία Διαμαντοπούλου (Diamantopoulou) είναι αυτογόνιμη και ωριμάζει το 3ο δεκαήμερο του Ιουνίου.


Βερίκοκα
Ποικιλία μέσης εποχής ωρίμανσης, με καρπό μεγάλου μεγέθους (μέσο βάρος 55-60gr) και σχήματος ελλειψοειδές. Ο καρπός έχει χρώμα πορτοκαλί με κόκκινο επίχρωμα σε ποσοστό 30-35% της επιφάνειάς του, ενώ η σάρκα πορτοκαλί και είναι γλυκός, αρωματικός και χυμώδης. Παρουσιάζει μέτρια αντοχή στις μεταχειρίσεις, είναι ανθεκτική στην ίωση σάρκα (Sharka) και ο καρπός φέρει ορισμένα δυσδιάκριτα κόκκινα στίγματα. Είναι ανθεκτική στον παγετό και την ξηρασία και κατάλληλη για καλλιέργεια σε ορεινές περιοχές (οψιμανθής). Το δέντρο της ποικιλίας αυτής παρουσιάζει υψηλή ζωηρότητα και καλή παραγωγικότητα. Η ποικιλία Λουϊζέτ (Luizet) είναι αυτογόνιμη και ωριμάζει το 1ο δεκαήμερο του Ιουλίου.

Βερίκοκα
Ποικιλία όψιμη, με καρπό μεγάλου μεγέθους (μέσο βάρος 60-70gr) και σχήματος ελλειψοειδές. Ο καρπός έχει χρώμα πορτοκαλί με κόκκινο επίχρωμα σε ποσοστό 40% της επιφάνειάς του, ενώ η σάρκα ανοιχτό πορτοκαλί και είναι γλυκός, νόστιμος, χυμώδης και ελκυστικός. Παρουσιάζει καλή αντοχή στις μεταχειρίσεις, είναι ανθεκτική στην ίωση σάρκα (Sharka) και εισέρχεται νωρίς στην καρποφορία. Διατηρείται καλά στο ψυγείο και απαιτεί προσοχή ως προς τη συγκομιδή. Το δέντρο της ποικιλίας αυτής παρουσιάζει υψηλή ζωηρότητα και παραγωγικότητα, σταθερή κάθε έτος. Η ποικιλία Αυγουστιάτικα Όψιμα είναι αυτογόνιμη και ωριμάζει το 3ο δεκαήμερο του Ιουλίου.

* Ο παρών ιστότοπος δημιουργήθηκε προκειμένου να προσφέρει πληροφορίες και υπηρεσίες στους επισκέπτες. Ορισμένες από τις φωτογραφίες & πληροφορίες που υπάρχουν σε αυτόν, δεν ανήκουν στο αρχείο μας. Πηγή τους αποτελεί η ελεύθερη αναζήτηση στο διαδίκτυο και κανένα δικαίωμα δεν αξιώνουμε για αυτές. Το περιεχόμενο του ιστότοπου διατίθεται στους επισκέπτες/χρήστες αποκλειστικά για προσωπική χρήση.